W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Hidegvérrel [Beszélő]

A többgenerációs munkaerő-piaci kirekesztés, a gettósodás megsokszorozza a devianciákat, a bűnelkövetéseket, és létrehozza az uzsora rezsimeket, de a romák által elkövetett bűncselekmények aránya megegyezik a hasonló körülmények között élő nem romákéval. A közoktatás inkluzív elemeinek szétverése, a középiskolai expanzió „motorjának” kikapcsolása, a tankötelezettség felső határának csökkentése után sokszorta több fiatal fog autókat feltörni és droggal üzletelni az utcákon – ez garantálható!

RSK_WLT_10861

Fotó: Wágner-Lakatos Tamás

Gyurcsány Ferenc a Hír24-nek adott interjújában felidézi, hogy párttársai annak idején sajnos elvetették 2008-as javaslatát, miszerint a negyedik gyerektől kezdve a családi pótlékot már csak adókedvezmény formájában vehessék igénybe a családok. „Ha van munkád, akkor kapsz családi pótlékot a negyedik gyerek után, ha nincs, akkor nem. Az volt az alapgondolat, hogy drága magyar barátom, legyen gyereked, mert az isteni ajándék, legyen egy, kettő vagy három. De azért háromnál többet már mégiscsak az vállaljon, aki el is tudja tartani.”

Annak kapcsán hozza szóba a hat évvel ezelőtti történetet, hogy a Demokratikus Koalíció Debreczeni József alelnököt („Debreczeni Jóska barátunkat”) kérte fel a párt romapolitikájának kidolgozására, mivel a volt miniszterelnök szerint a „romakérdésben”(Sic!) az eddigi politikai válaszok látványosan nem hoztak eredményt. A beszélgetés középpontjában persze Pásztor Albert miskolci polgármesteri jelölése áll, valamint a politika és a „valóság” viszonya. A valóság szót – tehát azt, amit saját tudása alapján valóságnak vél – elsősorban az interjúkészítő, Mandula Viktor erőlteti, számon kérve a politikuson, hogy miért csak a Jobbik megerősödése vétette vele észre, hogy „a balliberális oldal 25 éven keresztül olyan szövegeket nyomott hatalmas arccal, amelyek homlokegyenest szembementek a valósággal”. Azt a kérdést is felteszi, hogy vajon a „baloldal valóságérzéke hol csúszott félre”, és szembesíti a politikust véleményével, miszerint egy miniszterelnöknek az őt megválasztó milliók nagyon is „valóságos problémáit” kell megoldania.

Az egykori miniszterelnök orránál fogva vezeti a társadalompolitikai kérdésekben láthatóan tudatlan interjúkészítőt, és maga hozakodik elő a negyedik gyerektől kezdve adókedvezménnyé alakítandó családi pótlék vérfagyasztó ötletével, tudván, hogy erre minden „címzett” felkapja a fejét. Háromféle üzenetet fogalmaz meg. A személyi jövedelemadó rendszerén keresztül realizált családtámogatás olyan jobboldali jóléti politika, amely kifejezetten a középrétegek és a magas jövedelműek gyermekvállalását kívánja támogatni, a szegényebb családokét viszont nem. Ennek a gyakorlatnak a bírálata másféle évtizede a baloldali jóléti politika központi eleme, mivel azt teljes joggal „perverz” újraelosztásnak tartják, tehát olyannak, ami magasabb jövedelműeknek csoportosít át jövedelmet. A Medgyessy-kormány nem mert hozzányúlni az első Orbán-kormány által folyamatosan növelt családi adókedvezményekhez – ehelyett a kiadásokat növelte –, és nem merte célzottabbá tenni a családtámogatási rendszert. Az ellátások átalakítására az első Gyurcsány kormány szánta rá magát 2006-ban, amikor az egy és kétgyermekes családok adókedvezményét és a legszegényebbeket célzó rendszeres gyermekvédelmi támogatást egyaránt beépítette az univerzális családi pótlékba. Az intézkedést sokan bírálták, pedig tény, hogy az ellátás összességében célzottabb lett: növekedett a legalsó és csökkent a legfelső jövedelmi ötöd részesedése a családi pótlékból. Mindenesetre az adórendszeren keresztül megvalósítandó jóléti politika hosszú ideje tabu a baloldalon, és a Demokratikus Koalíció elnöke ezt a tabut töri meg.

Gyurcsány javaslata azonban még ennél is tovább megy: a családi pótlék de facto elvétele a negyedik, és a további gyerekek esetben nemcsak még durvább szegényellenes politikai javaslat, hanem egyértelműen cigányellenes üzenete van – egyszerűen nincs más olvasata –, // Zolnay János teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Beszélő

Comments are closed.

Videó