W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

A Jobbik jó hírneve

Hétszázezer forintot követel a Jobbik magánszemélyektől és újságok kiadóitól, mert a párt szerint megsértették a jó hírnevét. 2013. szeptember 5-én, a Magyarország – Románia válogatott futballmérkőzésre szurkolókat szállító autóbusz útvonaláról letérve behajtott Konyárra. A busz a helyi iskolánál parkolt le, utasai kiszálltak, és tömegbe verődve skandáltak vagy énekeltek. Az egyik térfigyelő kamera néma felvételén látszik, amint egyikük egy nyilaskeresztes, vagy ahhoz nagyon hasonlító drapériát feszít ki, másikuk pedig az iskola kerítése felé tart hadonászva.

Az esetről elsőként Joka Daróczi János, az MTV Roma Magazinjának egykori műsorvezetője, a Roma Produkciós Iroda munkatársa számolt be a facebookon. A mobiltelefonnal rögzített videón, amely inkább hangfelvételként értékelhető, ugyanis az interjúalanyok nem látszanak,  Gyöngyösi Jenő, a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője értékeli a helyzetet,” jobbikosok”-nak nevezve a szurkolókat. A felvételen az egyik diák édesanyja is beszél, ő gárdistáknak nevezi az incidensben résztvevő férfiakat.

A Roma Produkciós Iroda felvételét átvette a hvg.hu és a 444.hu is, ezért a párt a felvétel készítője és a nyilatkozó helyi roma vezető mellett őket is beperelte. A Jobbik további három szereplőt is perel, a romaclub.hu internetes gyűjtőoldalt, a hajdú megyei online portált, a haon.hu-t, valamint a frissvideók.hu-t.

A párt hazugságnak értékeli a nyilatkozók szavait, a kereset szerint megsértették a szervezet jó hírnevét. A Jobbik folyamatosan a közelgő választások miatti presztízsveszteségre hivatkozik, amit szerinte megalapoznak a felvételeken elhangzottak, melyek szerint ők kisgyerekek ellen fizikai támadást intéznek, holott ott sem voltak a kérdéses időpontban a településen.

A keresetlevél szerint a Jobbik tart a népszerűségének elvesztésétől is. „Felperes létjogosultsága a szavazókon múlik, a bizalomvesztés, a szavazók esetleges elfordulása a politikai süllyesztőbe juttathat bármely pártot, esetlegesen fejlődését, népszerűségének növekedését gátolhatja.

Tény, hogy a Jobbik jelenléte nem ismeretlen a településen. Konyár akkor kapott országos ismertséget, amikor egy a cigány gyerekek fizikai bántalmazását méltató, arról hétköznapi gyakorlatként beszámoló pedagógus beszédét tartalmazó videó felkerült az internetre. Az állami intézmény fenntartója nem sokkal később menesztette Vígh Szilárdot, akiért ezek után a Jobbik szimpátiatüntetést tartott a faluban.

A szurkolói incidensről az abban résztvevő a tanár is beszámolt a legismertebb szélsőjobboldali portálon:

„Épp szünet volt az iskolában, a gyerekek nézelődtek kifelé, mi pedig gondoltuk, identitástudatuk formálása céljából elénekeljük nekik a magyar és a székely himnuszt – az iskolában sajnos úgysem szokták énekelni azokat oly gyakran, sőt…

Tehát eme nemes céltól vezérelve elénekeltük a két himnuszt, valamint egy erős “ria-ria-Hungária” rigmus hangzott el részünkről.”
Új fejlemény a párt életében a cigányok érzett társadalmi felelősség kifejezése, ami a bírósági iratban is megjelenik: „ingadozó, nem biztos szavazók, azonnal igazolva látták azon híreszteléseket, melyek szerint a jobbikosok cigányellenesek. Ez különösképpen sértő és hátrányos felperes számára akkor, amikor a köz érdekében dolgozik, nem feledve a hazánkban kisebbségben élőket, külön időt és energiát szentelve a beilleszkedésükre, a valós segítségnyújtás feltételeinek a kidolgozására.”

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője, aki a perben az elsőrendű vádlottat, a helyi roma vezetőt képviseli majd, elmondta: az utóbbi időben több hasonló ügy is a látókörükbe került, melyekben a Jobbik jelentős kártérítési összegekért perel jó hírnevének megsértéséért. Az egyik ilyen ügyben a Jobbik 3 millió Ft-ot szeretett volna kapni. A törvényszék megállapította jó hírnév megsértését, de a kártérítési igényt nem tartotta megalapozottnak, és a perköltségeket is a pártnak kellett kifizetnie.

 

Perel a Jobbik a konyári ügy miatt (Index)

Százezereket követel a Jobbik a konyári videó miatt (HVG online)

Hozzászólás

Videó