W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Hawaii az élet [Abcúg]

Hiába hiányzik a régi élet, hiába vannak messze az eltemetett szülők és hiába nem kellenek senkinek a szép, kézimunkával készült rongybabák, mégis arany életük van azoknak a bátonyterenyei romáknak, akiknek lerombolták korábbi házukat, és újat kaptak helyette.

Riport a bátonyterenyei cigánytelep-felszámolási program hatásairól

Fotó: Magócsi Márton / Abcúg

Két zsúfolt, a külvilágtól elzárt, ottfelejtett romatelepen élt 16 bátonyterenyei család 2010-ig, míg új otthont, és ezzel új életet nem kaptak.  Már négy éve, hogy felszámolták a telepeket, most pedig két családdal beszélgettünk, hogy kiderüljön, hová jutottak. A program egyelőre sikeresnek tűnik: éhezés és kilátástalanság már nincs, nélkülözés és nehézségek még vannak.

Jolika néni a szobájában fogad minket, itt szokott aludni, de ez a nappali is. Ez a legtágasabb helyiség a házban, középen asztal, oldalt szekrénysor, rajta apró díszek és fényképek. Jolika néninek egy lánya és négy unokája van, Zsolti a legidősebb, ő nemsokára ballag. Azt mondja, ha történne vele valami, biztosan belehalna. Jolika néni Kányáson, a Mátraverebélyhez tartozó egykori bányásztelepen él férjével, Laci bácsival, de ez nem mindig volt így. Zsolti még Alsó-Katalinon, a négy éve felszámolt romatelepen született.

A semmiből egy új életbe

A Mátrában vagyunk, Budapestről érkezve idilli közegben. Az autópályáról letérve kanyargós utak visznek a nagyjából tizenkétezer lakosú kisvárosba, Bátonyterenyére, ami 1984-ben jött létre Nagybátony és Kisterenye egyesülésével. Hivatalosan a településhez tartozott, de a lakott területtől kilométerekre volt a két egykori bányatelep, Alsó-Katalin és Gyula-rakodó is, ahonnan 16 mélyszegénységben élő családot, összesen 64 embert költöztettek el 2010-ben. A telepfelszámolásra a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége (NMCKKSZSZ) nyert pénzt az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán. A szervezet házat és használt bútorokat adott a családoknak, akik Bátonyterenyére, Nemtibe és Mátraverebélyre költözhettek – közel a boltokhoz, a munkához és az emberekhez. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Abcúg

Comments are closed.

Videó