W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Három pap az elkülönítésről

„Romagettó vagy romaparadicsom Nyíregyházán?” címmel tartott beszélgetést a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének Sajtófóruma (MKÚSZ) szerda este, amelynek apropója a Kúria áprilisi döntése volt. A Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, Hofher József jezsuita szerzetes, Székely János segédpüspök részvételével megtartott eseményről a Népszabadság tudósított.

3pap_cov

Székely János, Hofher József, Kocsis Fülöp

Kocsis Fülöp, a nyíregyházi telepi iskolát működtető görögkatolikus egyház érseke:

“Bár nagy számban vannak cigány gyerekek a Sója Miklós Iskolában, az annak következménye, hogy egy olyan lakótelepen működik, ahol sok cigány család lakik.”

“Jól megértem magam a cigányokkal, szeretnek, tehát az iskolában folyó munka is gyümölcsöt fog teremni.”

“Bármikor átvesszük a roma gyerekeket a belvárosi iskolánkba.”

“Probléma volna, hogy ha a Kúria döntésére hivatkozva és a telepi iskolát alapul véve terjedne a szegregáció. Miránk hivatkozva senki ne szegregáljon. Ha ez mégis így alakulna, akkor a magyar oktatás történetének szégyenfoltjává válna.”

Hofher József jezsuita szerzetes:

“A szegénységből kitörni csak integrált oktatási környezetben lehetséges. Azok a cigány származású hallgatók, akiknek sikerült bejutniuk a felsőoktatásba, szinte kivétel nélkül integrált iskolába jártak, nem telepi cigányiskolákba.”

“A kormány megnyitott egy kaput, amely a vallásoktatás ürügyén bezárja azokat a gyerekeket a szegregátumokba, akik oda születtek. Nem 150 gyerekről van szó. Ilyen kiskapuk révén megnyílik az út. Nem csak a cigányokról, hanem a hátrányos helyzetű gyerekekről van szó. Mi lesz így Magyarországgal?”

“Ha egy iskolarendszer nem az antiszegregáció mentén épül, az nem lesz sikeres. Nincs más kiút, csak az antiszegregáció. Nincs esélye ennek a társadalomnak e nélkül. A cigányság nemzetalkotó része közösségünknek. Elemi érdekünk integrálni. Nincs Magyarország a cigányság nélkül. Esélyt jelentünk egymás számára.”

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia romapasztorációs bizottságának elnöke:

“Az elmúlt ötszáz évben Magyarországon nem voltak olyan durva cigányüldözések, mint Európa más országaiban.”

“Cigányság és magyarság békességben élt. 1848-ban hatezer cigány honvéd vett részt a szabadságharcban, és 1956-ban is sok cigány harcolt. A magyar állam „minden ellenkező hírrel ellentétben”, sokat tette a cigányokért. Ez a tevékenység a számokban is mutatkozik: a felsőoktatásban a cigányok részvételi aránya 3 százalék körül alakul, ami magasnak számít Európában.”

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

kapcsolódó:

Mégis törvényes lesz az iskolai szegregáció vallási alapon?

Két iskola

 

Comments are closed.

Videó