W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Három falevél miatt ugrott a közmunkásfizetés [Abcúg]

Csonka József hat évig söpörte a kilencedik kerületi Lónyay utcát közmunkásként, a gerince tönkrement, hálók tartják a hasát, hogy ne újuljon ki a sérve. Hat év alatt tudott összespórolni 105 ezer forintot, amiből elvégzett egy személy-és vagyonőr tanfolyamot. Márciusban otthagyta a közmunkát, amiről azt mondja: lelkileg és testileg is tönkretette.

abcug_444_magocsi_marton_kozmunka

Csonka József
Fotó: Magócsi Márton / abcug.hu

[…] A megfélemlítés rendszere az elején még egyáltalán nem működött. József úgy emlékszik vissza rá, hogy az első egy-két évben ha valakinek problémája volt, azzal nyugodtan felkereshette a munkavezetőjét, József volt, hogy személyesen a cég igazgatójához ment és meghallgatták. Azt mondja, a váltás 2012 környékén történt meg, akkor egyszer csak elkezdtek a munkavezetők abnormálisan viselkedni a dolgozókkal.

“Akkor kezdődtek ezek a nap és munkaórák lehúzása dolgok. Velem is előfordult, hogy az igazgató meglátogatta azt a területet, ahol én dolgoztam. Lehúzták az egész  napomat, mert állítása szerint szemetet talált. Ha valamit egyszer kitakarítottam, attól még két órával később jöhet bárki, aki összeszemetelheti, ezt nem lehet kivédeni. A munkaidőm után visszamentem megnézni, hogy mégis mit látott. Találtam három falevelet, meg kettő csikket” – mondja Józsi. Arra a napra már nem kapott fizetést.

De azt sem nagyon szerették egy idő után a főnökök, ha valaki szót emelt bármi ellen. József egyik kollégája egyszer panaszkodott valamire, ami a munka törvénykönyve szerint másképp kellene, hogy működjön. Azt a választ kapta a munkavezetőtől, hogy “ha nem tetszik, el lehet menni, van másik száz ember, aki a helyére vár”. Közben a közmunkások fizetését is csökkentették, 47 ezer forintra. Kevesebb pénzért dolgoztunk, de a munka és a körülmények ugyanazok maradtak. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: abcug.hu

 

Comments are closed.

Videó