W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Ha nem vagy roma, megjavul a bringa [nol]

Van olyan bicikli, amely tökéletesen megfelel az előírásoknak, de csakis akkor, ha éppen nem roma ül rajta. Ha viszont roma, akkor rögvest bírságért kiáltó hiányosságokat produkál. Van még egy alapszabály is: a rendőrök sosem diszkriminálnak.

bringarodeo_event_20160818_nol_teknos_miklos

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Még sosem büntették meg, de folyton attól fél, hogy megbírságolják. Másoknak a biciklizés felhőtlen szórakozást, számára viszont állandó stresszt jelent. Indulás előtt mindent aprólékosan ellenőriz, nehogy valamibe belekössenek a rendőrök. Sosem ül nyeregbe láthatósági mellény nélkül, akkor sem, ha egyedül ő visel ilyesmit az egész városban – Lakatos Richárd miskolci egyetemista stand-upos fellépésében beszélt arról, milyen félelmekkel járhat a kerékpározás.

Évek óta hír a sajtóban, hogy a rendőrök apróbb szabálytalanságokért, vagy éppen mondvacsinált indokokkal büntetnek tízezrekre romákat, akiknek gyakran a havi jövedelmük sem elég a bírság kifizetésére. Ilyenkor le kell ülni a büntetést.

Civil szervezetek – a Roma Sajtóközpont (RSK), a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Szexmunkások Érdekvédelmi Szervezete, és az Utcajogász – a Grund nevű józsefvárosi szórakozóhelyen folytatták kampányukat az „értelmetlen, megtorló és pazarló szabálysértési gyakorlat” megváltoztatásáért. Tiltakoznak az ellen, hogy a legkiszolgáltatottabb embereket olyasmiért is megbüntetik, amiért másokat nem.

Az eseményen „fehér, középosztálybeli” aktivisták is jelen voltak. Elmondták, hogy vidéki településeken bicikliztek olyan kerékpárokkal, amelyek miatt előzőleg romákat – különféle hiányosságokra hivatkozva – rendre megbírságolták. Érdekes módon, amikor nem romák hajtották ugyanazokat a kerékpárokat, a rendőrök egyetlen alkalommal sem büntettek meg senkit. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

Kapcsolódó:

Ezek a rakoncátlan biciklik mindig megbírságoltatják magukat

Létük eleve rendbontás

Kampányvideók:

 

Comments are closed.

Videó