W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Gyöngyöspatán túl is van élet [Index]

Ács, Jászfényszaru, Kakucs, Decs, Gyulaj. Öt falu, ahol jól élnek együtt cigányok és nem cigányok. Választás előtti körkép a polgármesterekkel.

Balázs_János_Szétlátásaim_a_világba

Balázs János: Szétlátásaim a világba

A Roma Sajtóközpont szétnézett az országban olyan települések után kutatva, ahol sikeres együttélési modellt valósít meg a település vezetése. Választás előtti körkép a polgármesterek romák esélynöveléséért dolgozó nemzetközi hálózatának (MERI) tagjaival.

Ács (Komárom-Esztergom megye)

„Egyáltalán nem népszerű az integrációs politika, amit én is képviselek. Mivel látják, hogy a település minden egyes lakosának jót akarok, mindenkiért egyformán harcolok, így mégis támogatnak. Egészen furcsa helyzet, hogy még a Jobbik is azt mondta, hogy Ácson nem indít jelöltet, mert jó vagyok. Na, ehhez mit szóljak?” – kérdezi Lakatos Béla, a Győr melletti hétezer lakosú kisváros, Ács fideszes polgármestere, aki büszkén vállalja, hogy roma. A településen a roma lakosság aránya csak tíz százalék körüli. Naponta kap hideget, meleget.

Renegát uniformis

Lakatos 2010-ben kétharmados győzelmet aratott, miután hét évig volt a helyi iskola igazgatója. Polgármesterkedése előtt minden rendszerváltás utáni kormánynak dolgozott. Keményen bírálta a kormány romapolitikáját és az Országos Roma Önkormányzat, azon belül is Farkas Flórián dominanciáját. Akkorát szólt be, hogy ki is lépett a Fideszből. Majd váratlan fordulattal visszalépett, ahogy fogalmazott: belülről könnyebb változást elérni. A kisebbségi önkormányzatok működéséről ma is az a véleménye, hogy legtöbb esetben a bérpótlék intézményesített rendszere. Értelmük nincs.

Lakatos Béla, amikor iskolaigazgató volt, meggyőzte az akkori polgármestert az integrált oktatás jelentőségéről. Fölmenő rendszerben nyolc év alatt megszüntette azt az iskolát, amelyikben elkülönítve tanították a roma gyerekeket, így maradt egy közös intézmény. Már a „cigányiskola” épülete sincs meg, egy cég működik benne. Hét év alatt megújult az intézmény, szakmailag és infrastruktúrájában is.

Szakképzési reformjával nem a spanyolviaszt találta fel, csak megkérdezte a helyi nagyvállalatokat, hogy milyen szakemberekre van szükségük, kiket vennének fel. Így hát nyomdászokat képeztek, és lett is mindenkinek munkája.  Az új központosított rendszerben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem vette át a szakképzést, így megszűnt a program. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó