W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

[Glonczi Ernő] Egy cigány ember Londonban #4

Én rábízom magam az intuíciómra, és hagyom, hogy az vezessen. A cigány nyelvben pl. azt, hogy valamit érezni, megérezni, vagy érteni, megérteni, ugyanazzal a szóval fejezzük ki: hatyarel.

Én nem elmenekültem Magyarországról, a saját hazámból – ahol mellesleg idegenként üldöznek és halálraítéltek – hanem kimenekítettem magammal egy darabot abból a kultúrából, amire valaha büszke volt a világ, manapság azonban pont otthon már nincs rá kereslet, mert a vészjós tömegpszichózis általános méreteket öltött. Bár már nem vagyok rá büszke, de soha sem tagadom meg, hogy magyar vagyok és cigány.”

Glonczi Ernő naplója – 4. rész

sh_Hagrid_Cornered

augusztus 27.

Az öregjeink mindig azt mondták: “Sodej e shib, kattyij o manush.” (Ahány nyelv, annyi ember.) És valóban, mondhatnánk azt is, ahány nyelv, annyi gondolat, annyi féle érzés- és gondolkodásmód. Ha magyarul gondolkodok, az egészem más, mint amikor cigányul szültnek meg fejemben a gondolatok, érzések a szívemben.

Egy országot, népet, kultúrát lehetetlen megismerni, ha nem ismered a nyelvét. Ezt a szabályt ittlétem alatt meg is tapasztaltam. Az elején elterveztem, hogy én most elkezdek nagyon keményen tanulni angolul, és a végén majd a másik oldalon megjelenik az eredmény, és én egyszer csak tökéletesen fogok majd beszélni. Persze, az effajta tanulásnak is meg vannak a maga jól bevált előnyei és eredményei, ám a módszer még sem az enyém.

Én rábízom magam az intuíciómra, és hagyom, hogy az vezessen. Így előbb érzem az embereket, mint értem, és ez soha sem csap be. Onnan már értjük is egymást.

Talán nem véletlen, hogy ha a magyar nyelvből próbálom megérteni az angolt, az szinte reménytelen vállalkozásnak tűnik. Ha viszont a cigány felől közelítek hozzá, a dolgok rögtön a helyükre kerülnek. A cigány nyelvben pl. azt, hogy valamit érezni, megérezni, vagy érteni, megérteni, ugyanazzal a szóval fejezzük ki: hatyarel. Ha megérzem, ráérzek valakire, valamire, azt már meg is értem. Persze, aranyszabály, hogy ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, mert azok mindig csak bizonyos szabályok és keretek között lehetnek érvényesek.

***

asztalkerites

Praktikus gondolkodásra vall: nappal sörözőasztal, éjjel kerítés.

Ha azt mondom, a britek hűvös, meglehetősen konzervatív gondolkodású emberek, akkor ez igaz is, meg nem is. Általában véve barátságosak és szellemesek, de nem bizalmaskodók, vagy leereszkedők. Jóindulatúak, segítőkészek és széplelkűek, de nem szentimentálisak és romantikusak. Szilárd értékrendjükben hisznek, de nem merevek, saját elképzeléseiket nem próbálják paternalista vagy agresszív módon rátukmálni másokra, ezt a leckét már megtanulták. Lehetőséget adnak, de a kényszert elkerülik. Bíznak benne és szorgalmazzák a tisztességes munkát és életmódot, de nem sztahanovisták, a dolgot képesek a saját helyén kezelni.

 

 

sh05Az Egyesült Királyság Indiából az elhúzódó háborúzás helyett egyszerűen kivonult. Az európai paternalista szemlélet prototípusaként is képes volt túlnőni önmagán, és félreállt az útból. Ma indiai emberek, családok sokasága választotta az itteni létet és munkát. Mondhatni, Anglia kivonult a gyarmatról, és a gyarmat követte őt. Ő pedig korrekt módon fogadja be egykori gyarmatának népét. És ez nekem nagyon, nagyon ismerős, és tetszik.

A korrektség, úgy tapasztalom, nagyon fontos tényező náluk. Az Isten őrizze meg az embert attól, hogy itt valakire azt mondják: nem korrekt. Ha valakivel kommunikációs, tisztességbeli vagy indulatbeli problémák vannak, majdnem biztos, hogy azt nem fogják úgy direktben az arcába vágni. Nem fognak vele vitatkozni, nem fognak a dologról fecsegni, de ha egyszer megszületett bennük a meggyőződés, hogy ez az ember nem hiteles, nem megbízható, vagy nem lehet rá számítani, akkor az egy nagyon-nagyon súlyos kimondatlan ítélet, amivel megpecsételi magát szemükben.

Vita és harc helyett viszont hisznek az emberi változásban, úgy, hogy közben nem naivak. Nekem valahonnan mindez nagyon-nagyon ismerős. És tetszik.

augusztus 28.

Eszembe jutott a walesi barátom, mi lehet vele, már rég nem láttam. Aztán találkoztunk. Nem volt egyedül, és feltűnően élénk hangulatban volt. Ennek szívből örültem. Azt is elmondta, hogy ha úgy alakul, van egy hely, ahol éjszakai szállást, ezt-azt kaphat:)
Jó érzésekkel váltunk el.

Kapcsolódó cikkek:

[Glonczi Ernő] Egy cigány ember Londonban #1

[Glonczi Ernő] Egy cigány ember Londonban #2

[Glonczi Ernő] Egy cigány ember Londonban #3

 

Comments are closed.

Videó