W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Fürdőszoba kellene a tizennégy éves lány veseátültetéséhez

Napi maximum két deciliter folyadék, kálium- és kalciummentes étrend, édességek teljesen kizárva – ez nem egy divatos fogyókúra menetrendje, hanem a 14 éves Dzsenifer küzdelme. A kislány egy olyan ritka betegségben szenved, ami megtámadta szerveit, a veséi leálltak. Mezőszemeréről kétnaponta kell dialízisre járnia Budapestre. Transzplantációs listára került, de a sikeres beültetéshez még egy nagyon fontos dolog hiányzik: a fürdőszoba.

dzseni002_FarkasA

Fotó: Farkas András

A mezőszemerei takaros ház konyhájába invitál minket Csilla, Dzsenifer édesanyja. „Három éve költöztünk ebbe a házba. A sajátunk. Itt mindhárom lánynak van külön szobája, kívülről sikerült felújítanunk a házat, belülről kifestettük, de a fürdőszobára nem sikerült még összespórolnunk a pénzt. Így is nagyon nehéz volt kifizetni a havi 25 ezer forintos lakáshitelt” – meséli a család történetét az édesanya, aki közmunkásként dolgozik, ő a családfenntartó. Most két hónapra kapott munkát az önkormányzattól, földeken dolgozik. „Előtte Jászberénybe jártam a porszívógyárba, négy műszakban dolgoztam, de az utazás nagyon sok volt. Napi 140 kilométert ingáztam. Ezt nem tudtam tovább folytatni, bármikor rohanni kell a kórházba Dzsenivel. Mégis jobb, hogy most itt vagyok helyben, igaz 68.000 forint a fizetésem.”

Az édesapa marad otthon a kislánnyal, ápolási díjat kap, de a szabályozás szerint nem vállalhat munkát mellette, így ő 26000 forinttal járul hozzá a családi költségvetéshez. A százezer forintos családi bevételt tovább csökkenti a rendőrség kitüntetett figyelme. Mezőszemerén továbbra is aktívak a posztoló rendőrök, ha valaki nem a nem létező zebrán ment át, esetleg lelépett a nem létező járdáról. Egy-egy ilyen kihágás 5 ezer forintjába fáj a családnak. Ez a luxusszórakozás heti rendszerességgel fordul elő.

„A balassagyarmati raboknak köszönhetjük ezt a házat”- folytatja meglepő őszinteséggel az édesapa, aki korábban két és fél évet kapott adócsalás miatt. „Egy barátomnak adtam biankó számlát, utólag derült ki, hogy 20 millió forintot írt rá. Én beismerő vallomást tettem, ő terhelőt ellenem. Azóta nem vagyunk barátok.” Akkor elárverezték a család házát, az anya a családok átmeneti otthonába került a három gyerekkel. A rabtársak, megismerve a család és a beteg kislány történetét, gyűjtésbe kezdtek, így jött össze az önerő a házra. „Még a BV parancsnok is beleadott”- tette hozzá Csilla, aki máig hálás az adományért.

Dzsenifer_foto_byFarkasAndras

Dzsenifer nővérével és édesanyjával
Fotó: Farkas András

Dzseni már alig várja, hogy a felnőttek befejezzék, bele is kezd: „Heti kétszer járok suliba a dialízis miatt, de így is erős közepes a bizonyítványom. Imádok tanulni, tényleg! Én nem szeretnék analfabéta maradni, tovább szeretnék tanulni.  A biosz elég jól megy, a matek nem annyira. Jó lenne cukrásznak menni. Sokat vagyok a kórházban, kicsit unalmas, de jófejek az orvosok és a nővérek. A betegszállítókkal pedig mindig röhögünk az úton” – meséli lelkesen a kislány, aki sokszor már egyedül jár Pestre, a kórházba. Ezt maga kérte, mert nem bírja elviselni, ha látja szülei arcán a szomorúságot.

„Mi az, amire legelőször vágynál a műtét után? A tanulásra” – jön gondolkodás nélkül a válasz. „Én azt gondoltam, hogy valami enni- vagy innivalót fogsz mondani” – ellenkezek. „Ja, akkor Pepsi Cola és egy banán”- csillan fel a kislány szeme huncutul.

A kislány évek óta szerepel a transzplantációs listán, de ahhoz, hogy a műtét utáni rehabilitáció sikeres legyen, meg kellene építeni a fürdőszobát a lakásban. „Nem pénz kell nekünk, hanem leginkább alapanyag, jó nekünk a bontott is. Aztán szépen megcsinálnánk. Ez nagyon nagy segítség lenne a sikeres műtéthez” – mondja az anyuka.

Az önkormányzattól egyszer kért segítséget a család, de forráshiány miatt nem tudták támogatni őket, elutasították a kérelmet. Csilla szerint az is nagy szó, hogy kapott közmunkát helyben, igaz, csak két hónapra.

Suri Szilvi

Az új segélyezési rendszer lényege

Ez év márciusától a két legfőbb segélyről járási szinten döntenek, és onnan is osztják őket.[1] A járásokhoz kerül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra átnevezett rendszeres szociális segély, szűkebb jogosulti körrel. A támogatás az egészségkárosodott vagy a gyermekük felügyeletét biztosítani nem tudó személyeknek jár, jövedelmi küszöbe és összege nagyjából a rendszeres szociális segélyével azonos, de nincs együttműködési kötelezettség.

Települési szinten marad egy új támogatási forma, a települési támogatás, amiből az önkormányzatok az általuk meghatározott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. A lakásfenntartási támogatás, az önkormányzati segély, a köztemetés és a fűtési (energiafelhasználási) támogatás ide épülnek be.

2015 márciusától megszűnik az adósságkezelési támogatás, a méltányossági közgyógyellátás, és a méltányossági ápolási díj (pontosabban az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy továbbra is adják, csak pénzt nem kapnak hozzá). A nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltők, akik korábban rendszeres szociális segélyre voltak jogosultak, márciustól már csak a kisebb összegű, és együttműködéshez (közmunkához) kötött FHT-t kaphatják.

 

 [1]A módosításokról szóló rövid összefoglaló itt olvasható.

Comments are closed.

Videó