W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Folytatódik a tiltakozás a cigányozó ítélet kapcsán

Soron kívüli nyilvános vizsgálat lefolytatását és az ítélete indoklásában cigányozó bírónő alkalmatlanságának megállapítását kéri a Gyulai Törvényszéktől 25 civil szervezet és a volt kisebbségi ombudsmanok, Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő – tudta meg a Roma Sajtóközpont a szervezőktől.

Közbiztonság - Polgárőrök járőröznek Hajdúhadházon

A Roma Sajtóközpont két hete számolt be az Indexen megjelent cikkében arról, hogy a Gyulai Törvényszék első fokon nem oszlatta fel a Magyar Gárda egyik utódszervezetének tartott Szebb Jövőért Egyesületet. Az ítélet és különösen annak indoklása kicsapta a biztosítékot több hazai civil szervezetnél: a dr. Mucsi Erika bírónő által jegyezett, előítéletes kijelentésektől hemzsegő húszoldalas dokumentumban például az áll, hogy a cigányság nem faji kategória, hanem a munkakerülők és a magántulajdont nem tisztelők csoportja.

A meghatározó hazai roma és nem roma civilek, köztük az Amnesty International, a Romaversitas Alapítvány, az Európai Roma Jogok Központja és a CFCF Alapítvány a Gyulai Törvényszék elnökének ma megküldött levelükben megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a bíró mentegeti a nyíltan előítéletes és gyűlöletkeltő szervezetet, míg a roma közösségekkel szemben tanúsított megfélemlítő magatartást bagatellizálja és védelmébe veszi.

kapcsolódó cikkek:    Mindenki cigány, aki bűnöző?; Feljelentik a cigányozó bírónőt

A tiltakozók a törvényszék elnökétől, mint a munkáltatói jogok gyakorlójától elvárják, hogy indítson soron kívül nyilvános vizsgálatot a bírónő alkalmatlanságának megállapítására, emellett kérik, hogy amennyiben a Szegedi Ítélőtábla új eljárásra kötelezi az I. fokon eljáró bíróságot, az ügyet semmiképpen ne dr. Mucsi Erika bíró tárgyalja újra.

Gyulai Törvényszék

A tiltakozók levele a Gyulai Törvényszéknek
kattints a teljes tartalomért

A civilek a gyulai bíróság mellett levélben megkeresték az Országos Bírói Etikai Tanács elnökét, az Országos Bírói Hivatal elnökét, valamint magát az érintett bírónőt is. Dr. Mucsi Erikától azt követelik, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot és iratkozzon be az Egyenlő Bánásmód Hatóság előítélet-kezelő képzésére. Handó Tünde, az OBH elnöke a múlt héten az MTI-nek kijelentette: “egy bíró, mint amilyen én is vagyok, nem fogalmazhat meg véleményt egy konkrét ügyben hozott döntésről”.

Az RSK úgy értesült, hogy a civil tiltakozás nem merül ki a levelek megfogalmazásában ­–  a héten több szervezet készül közös demonstrációra a Kúria épülete előtt.

 

Egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez “Folytatódik a tiltakozás a cigányozó ítélet kapcsán”

  1. Fispán Géza szerint:

    Gyalázatos kijelentést tett Mucsi Erika bírónő, mivel a bírói székben nincs joga rasszista ítéletet hoznia, sem rasszista kijelentéséket tennie. A holokauszt 70. évfordulóján számomra világos, hogy a JOBBIK náci párt funkcionáriusa már a bírói kart is elérte. Javaslom, hogy a bírónőz zárják ki a bírói testületből!

    Fispán Géza


Hozzászólás

Videó