W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Fogalmam sincs, hogy élik túl [Vasárnapi hírek]

Több százezer olyan gyermek él Magyarországon, aki számára a decemberi szünidő egyet jelent a fázással és az éhséggel. Számukra nem hozhat fordulatot a teljes megoldásként tálalt ingyenes étkeztetés, helyzetük mind nyomorúságosabbá válik, hiszen szüleiket rendeletekkel büntetik szegénységükért. L. Ritók Nóra pedagógus köztük él, ismeri a téli szegénység szagát, a közmunkaprogram igazi veszélyeit és a nélkülözés következményeit.

Beri-Pál-Krisztofer_igazgyongy

Kép: Beri Pál Krisztofer / Igazgyöngy Alapítvány

– Egy év múlva nem létező fogalommá válik a magyarországi gyermekszegénység. Legalábbis azok a kormánypárti politikusok – maga Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán emberminiszter és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője – szerint, akik a héten a tárgyban nyilatkoztak. Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése hivatott megszüntetni a „problémát”. Ön, aki 15 éve mélyszegénységben élő gyerekekkel, családokkal foglalkozik, vajon ugyanilyen egyszerűnek látja a megoldást?

– Magyarországon nincsenek, vagy nagyon kis számban élnek a harmadik világban élőkhöz hasonló módon éhező gyerekek. Olyanok viszont félmillióan is lehetnek, akik kevés és rossz minőségű ételhez jutnak csak otthon, akikkel előfordul, hogy elszédülnek az iskolában reggeli nélkül, és nem azért, mert – ahogy Harrach úr fogalmazott – életmódszerűen nem esznek reggelit otthon, hanem mert nincs mit. És délután, este, hétvégén sem, ahogy az év közbeni szünetekben sincs mit – és ezen nem változtat az, ha több gyerek számára lesz ingyenes a közétkeztetés. A 3 év alattiakról és a 14 év felettiekről nem is beszélve. Az ingyenes étkeztetés ezen túl egy sor, a szegénységhez kapcsolódó problémát nem old meg, például nem fűt be a házakba télen.

– Mit hoz a tél ezeknek a családoknak?

– El sem tudják képzelni, hogy mit jelent a hideg, különösen ezeken az alföldi településeken, ahol én dolgozom Hajdú-Bihar megyében. Itt nincsenek erdők, legfeljebb az utak mentén nyaranta felnövő akáchajtásokat lehet szigorú szabályok szerint irtani, aki megszegi, arra büntetés vár. Az egész telük a fűtőanyag előteremtéséről szól. Ha egyik szülő sincs behívva közmunkára, akkor a bevétel a 22 800 Ft segély, ami egy ötgyerekes családnál a családi pótlékkal és egyéb kiegészítésekkel együtt naponta fejenként körülbelül 500 forintot jelent. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Vasárnapi hírek

 

Comments are closed.

Videó