W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Filmműhely és konferencia az amerikai és a roma polgárjogi küzdelmekről

Mi tette sikeressé az amerikai polgárjogi mozgalmat? Profitálhatnak-e belőle a roma integrációs kezdeményezések, itt Európában? Bár sokban különbözik az afroamerikaiak szabadságküzdelme a romák emancipációs történetétől, és pláne eltérő a társadalmi kontextus, a tapasztalatok megosztása segítheti a hatékony fellépést – remélik az Inside Look szervezői.

MLK_washington

Az európai roma közösségeknek a szegénység, az erőszak és a diszkrimináció egyre erősödő formáival kell szembenézniük. Az amerikai polgárjogi mozgalmat, amely ugyan figyelemreméltó sikereket ért el az elmúlt 50 évben, szintén újabb kihívások érik, elég, ha a közelmúltban a figyelem középpontjába került rendőri erőszakot nézzük. E két kirekesztett közösségnek szenteli a figyelmet egy háromnapos filmműhely és az azt követő konferencia.

Inside Look címmel 3 napos film műhelynek ad otthont az OSA Archivum (1051 Budapest, Arany János u. 32., Budapest) december 3. és december 6. között. Többek között levetítik a romák elleni sorozatgyilkosság peréről készült Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmet, Hajdú Eszter filmjét. A filmeket az alkotók mutatják be és elemzik a vetítés előtt és után.

Mindkét esemény angol nyelvű. A filmműhely részletes programja itt, a konferenciáé itt érhető el.

Az angol nyelvű filmeket magyar felirattal vetítik

Részlet az egyik filmből, magyar felirattal:

 

Comments are closed.

Videó