W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Félti vagy sérti a romákat Trócsányi miniszter?

Miniszteri csúcskonferenciát tartottak Brüsszelben október 19-én, hétfőn arról, hogy milyen igazságszolgáltatási lépésekkel lehet fellépni a radikalizálódás ellen. A magyar igazságügyi miniszter szavain többen meghökkentek. Szavait úgy is lehet értelmezni, hogy szerinte a romák radikalizálódhatnak, ezért veszélyt jelentenek, de nem kizárt, hogy úgy értette, a radikálisok célpontjai lehetnek az európai roma közösségek.

trocsanyi_kormany.hu_medium

Trócsányi László
Fotó: kormany.hu

Európa igazságügyi miniszterei, Európai Parlamenti képviselők, kormánytisztviselők, a terrorizmus elleni küzdelem uniós koordinátora, és szakemberek elsősorban arról beszéltek a tanácskozáson, hogy miként lehet megakadályozni, hogy a börtönök a jövő terroristáinak vagy szélsőségeseinek nevelőotthonjaivá váljanak.

Trócsányi azonban egészen más irányba terelte a tanácskozást.

„A radikalizmus más csoportokat is érinthet.”

– kezdődik a miniszter beszéde a Klubrádió esti gyors című műsorának felvételén, majd a miniszter arról beszél, hogy milyen rossz körülmények között él a mintegy 12 milliós lélekszámú európai roma közösség, mennyire fontos mindez a magyar kormány számára, és milyen fontos a felzárkóztatásuk. Majd a felvétel utolsó mondataként a miniszter azt mondja:

„Ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak.”

Itt meghallgathatja a minisztert:

 

A miniszter szavait kétféleképpen is lehet értelmezni, az első változat szerint attól fél, hogy a cigányok radikalizálódhatnak. Az EUObserver című mértékadó, uniós hírportál szerint így kell érteni. Ezt az értelmezést vették át a magyar hírportálok is a lapra hivatkozva, pl. a HVG, a Hír24, a 444, és az Index.

A másik lehetséges értelmezés szerint a miniszter a romákat félti, mint a radikálisok esetleges áldozatait. Ennek ugyan nem sok értelme van – hiszen miért pont a romák lennének a terroristák célpontjai? – de kétségtelen, hogy a fent idézett mondatoknak ilyen értelmezést is lehet tulajdonítani.

Az EUObserver kérdésére, hogy a tradicionálisan katolikus romák miért csatlakoznának hirtelen az iszlám radikálisokhoz egy a cikkben néven nem nevezett “szóvivő” azt válaszolta a lapnak: “mert nélkülözésben élnek, és mint ilyenek, sokkal inkább ki vannak téve a radikális eszméknek.” Ehhez hasonlóan nyilatkozott Trócsányi miniszter a kormányhoz közel álló Pesti Srácoknak, amikor a radikalizálódás lehetséges okait firtató kérdésre azt mondta: “A gettósodás, emberek, akik bizonyos városrészekben, mélyszegénységben élnek, a megoldást egy hamis ideológiától várják.” – Mindez az első értelmezéshez áll közelebb.

Az EUObserver cikke szerint Trócsányi úgy fogalmazott, hogy a romák végül Szíriában is kiköthetnek a dzsihadisták vagy más szélsőségesek mellett harcolva. Erre  – hogy ezt mondta volna – mi egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtunk.

Trócsányi és a kormány más tagjai, például a miniszterelnök, a cigánykártyát már kijátszották a menekültügyben, amihez ráadásul előszeretettel társítják a terrorizmusveszély fogalmát.

Az igazságügyi miniszter májusi nyilatkozata szerint a magyar kormány annyira el van foglalva a romák felzárkóztatásával, hogy emiatt lehetetlenség a gazdasági menekültekről is gondoskodni.

Orbán Viktor pedig szeptemberben nagyköveteknek mondta: “Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik, valahol, valamikor eldöntötték. Ezt mi megörököltük, ez a mi helyzetünk. Ez egy adottság. Ezt senki nem kifogásolhatja, se így, se úgy. Nekünk kell ezzel együtt élnünk. De mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel.”

A Klubrádió idézett műsorának teljes adása itt érhető el – az ominózus részlet a track végén hallható.

Update:

Közleményben tiltakozott az Igazságügyi Minisztérium  kedden reggel. A minisztérium szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter 2015. október 19-én Brüsszelben rendezett konferencián elhangzott szavait saját fantáziájának megfelelően kiegészítve tálálta az EUObserver. A közlemény hangsúlyozta, hogy Trócsányi sem a dzsihádistákat, sem Szíriát nem említette felszólalása során. “Az Igazságügyi Minisztérium az esetet minden határon túlmenő provokációnak tartja, és szükség esetén jogi lépéseket tesz.”
Így azonban marad a kérdés, hogy mire gondolt a miniszter a cigányok és a radikalizmus kapcsán.

kapcsolódó cikkek:

Csizma az asztalon

Megkülönböztető figyelemmel

Elég volt! Setét Jenő Orbán Viktor beszédéről

 

Egy hozzászólás érkezett ehhez a cikkhez “Félti vagy sérti a romákat Trócsányi miniszter?”

  1. […] Trócsányi László igazságügyi miniszter Brüsszelben egy konferencián. Ez a gondolatsor itt  meghallgatható. Az EUObserver tudósítása szerint azonban a miniszter arról is beszélt, […]


Videó