W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Felmentette a bíróság a gyerekeket egymás kínzására kényszerítő rendőröket

A Kassai Kerületi Bíróság felmentette az egykori rendőröket , akiket azzal vádoltak, hogy 2009. március 21-én a kassai rendőrőrsön roma fiúkat aláztak meg. Kilenc férfi és egy nő volt szolgálatban az események időpontjában a rendőrőrsön, akik a vád szerint visszaéltek hivatali hatalmukkal. Négyüket zsarolással is megvádolták. A volt rendőrök ártatlannak vallották magukat.

A bíróság ítélete szerint a bizonyítékok nem elegendőek a vádlottak bűnösségének alátámasztásához. “Még azt sem bizonyítják egyértelműen, hogy az események megtörténtek” – idézte a bírót a TASR, szlovák hírügynökség.

A rendőrök a 10-16 éves, rablással gyanúsított roma fiúkat arra kényszerítették, hogy meztelenre vetkőzve egymást verjék, miközben egy rendőrkutyával fenyegették őket. Az esetről videófelvétel készült, ami kiszivárgott a médiába.

A bíróság azzal érvelt, hogy a szerkesztett anyag nem alkalmas jogszerű bizonyításra. (A felvételt a rendőrök készítették; de az nem világos, hogyan szivárgott ki.) A nyomozás idején Ján Packa, a szlovák rendőrség vezetője is megerősítette a felvétel valódiságát, sőt ennek következtében kellett távozniuk a gyanúsítottaknak az állományból – írta a SME szlovák napilap. A bíróság viszont most kizárólag a tanúvallomásokat vette figyelembe.

A vádirat szerint a rendőrök hat fiatal roma fiút vittek be a központba 2009. március 21-én, akiket egy idős asszony kirablásával gyanúsítottak. A rendőrök állítólag megfélemlítették a (fiatal koruk miatt eljárás alá nem vonható) fiúkat egy rendőrkutyával, amely hármukat meg is harapta. Ezt követően a kiskorúakat arra kényszerítették, hogy pofozzák és csókolgassák egymást. Az épület alagsorában folytatódott a tortúra, ahol tíz másodpercen belül meztelenre kellett vetkőzniük a gyanúsítottaknak, a rendőrök pedig videóra rögzítették az eseményeket. A vád szerint az egyik fiút fellógatva ütötték, miközben az anyja nevét kellett ismételnie. Az egyik rendőrt azzal vádolták, hogy pisztolyt fogott egy fiú fejéhez, miközben azt kérdezte tőle, meg akar-e halni. Ugyanez a rendőr kényszerítette az egyik előállítottat, hogy a csizmáját nyalogassa, majd a fiúnak a társát kellett ütnie egy lapáttal.

Rastislav Remeta ügyész azonnal fellebbezett az ítélet ellen. “Ez az ítélet megfosztja az igazságtól a rendőrség kegyetlen és embertelen bánásmódjának áldozatait.” – mondta Vanda Durbáková, a fiúk ügyvédje a TASR hírügynökségnek. Dr. Durbáková nem ért egyet azzal, hogy a bíróság elutasította a videófelvétel bizonyítékként való felhasználását. “Bízom benne, hogy az ügyész fellebbezése alapján a felsőbb bíróság megváltoztatja a döntést, és nem kell a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulni.” – nyilatkozta.

A rendőrök védői elégedettek voltak az ítélettel. “A magam és ügyfeleim nevében elmondhatom, örülök, hogy így végződött.” – mondta az egyik ügyvéd, Ivan Vanko. “A törvény szövege érvényesült, konkrétan a bizonyítás jogi szabályozása, ezért az ítéletet igazságosnak és jogszerűnek tartom.”

via The Slovak Spectator

 

Comments are closed.

Videó