W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

Farkas Flórián nem jelent meg az Európai Csalás Elleni Hivatal meghallgatásán

Meghallgatásra hívta be az Európai Csalás Elleni Hivatal Farkas Flórián miniszterelnöki megbízottat, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét, de ő nem ment elírja a Népszabadság online.

farkasF_Kopeczi-Bocz

Farkas Flórián és Köpeczi-Bócz Tamás, a TKKI egykori főigazgatója, jelenleg uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár
Kép: info.szolnok.hu

Farkast „érintett személyként” akarták kikérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek – Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz uniós társfinanszírozású projektekről. Mint ismert, A Híd a Munka világába elnevezésű projekt pénzeiről tavaly év elején derült ki, hogy a hátrányos helyzetű romák munkához segítése helyett bútorokra, autólízingre és ingatlanvásárlásokra költötték.

A Híd a munka világába projekt irodáját 26 millióért újították fel, 19 millióért írattak tanulmányt, hogy eldöntsék, milyen szoftverekre van szükségük, és ehhez 21 millióért sikerült hét (7) darab számítógépet is vásárolniuk. A számítógépes hálózat kialakítása további 31 millióba került. Az informatikai fejlesztésekhez képest a foglalkoztatandó emberek toborzását és kiválasztását leíró tanulmány csupán harmadannyiba, szintén 31 millióba került. – adta hírül blogján tavaly az egykori fideszes, most LMP-s Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ellenőrei a program lezárásakor annyi szabálytalanságot tártak fel, hogy a tárca végül meg sem kísérelte lehívni a rendelkezésre álló európai uniós forrást, a projektet kivették az uniós programok közül, így a magyar adófizetők finanszírozzák. Az EMMI 1,6 milliárd forintot követel a roma önkormányzattól, ám annak – jelenleg – nincs még hasonló nagyságrendű forrása sem.

A kormány fura törlesztési lehetőséget adott az ORÖ-nek. Egy éven keresztül a tartozás csupán 3%-át kell visszafizetnie havi 5 milliós tételekben, majd az utolsó törlesztőrészletet, mintegy másfél mrd Ft-ot egy összegben.

A Magyar Nemzet néhány napja számolt be arról, hogy a botrányos projektekkel kapcsolatban már meghallgatták Hegedüs Istvánt, az Országos Roma Önkormányzat egykori elnökét, aki Farkast követte az elnöki székben. A szóban forgó projektek nagy része ugyanakkor Farkas irányítása alatt zajlott, így az Európai Csalás Elleni Hivatal Farkast is bekérette, aki azonban – a Népszabadság információi szerint – nem jelent meg a június 17-i meghallgatáson.

Eddig nagyjából 2 milliárd forint értékben vett el európai uniós programokat a kormány az Országos Roma Önkormányzattól. A programok ahhoz a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) kerültek, amely éppen ezekben a projektekben szoros együttműködésben dolgozott az ORÖ-vel.

Farkas Flóriánt 2014-ben miniszterelnöki biztosnak nevezték ki havi 1,2 millió forintos fizetéssel – feladata többek között az ilyen programok ellenőrzése.

kapcsolódó:

Összeomlás szélén Farkas Flórián hídja

12 dühös ember – Budáról verik a hidat a munka világába a romáknak

Sok van mi csodálatos, de az emberi butaságért fizetnek is

Ügyészséghez fordulnak Farkas Flórián egykori bizalmasai

 

Comments are closed.

Videó