W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel, Sukár

Fairpage – kultúra és kereskedelem a befogadásért

Több hónapos előkészítés után elindul a FAIRPAGE.EU portál, egy izgalmas kísérlet, ami kulturális tartalmaival, a kereskedelem és a modern média nyújtotta eszközökkel járul hozzá a társadalmi befogadás elősegítéséhez.

fairpage_cov

A projekt bemutató rendezvényét október 28-án, szerdán, 18.00 órakor tartják a KuglerArt Szalonban. (1052 Budapest, Sütő u. 2.). A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az esemény facebook oldala itt érhető el.

A Fairpagen képzőművészeti alkotásokat, tanulmányokat, filmeket, fotókat, levéltári dokumentumokat lehet megtekinteni, de ennél jóval több. A webshopban például meg lehet majd vásárolni a művészek alkotásait, illetve a fizetőképes vásárlóktól elzárt térségek lakóinak termékei kerülnek itt egy európai piacra. Civil kezdeményezéseket, innovatív projekteket térképen lehet majd böngészni, és a weboldal számos más funkcióval is bír.

A Fairpage honlapja az európai közönség számára készült, ezért angol nyelvű. A többfunkciós weboldalt szemléletében a nyitottság, gyakorlati oldalról a könnyű használhatóság, külsejét tekintve pedig a visszafogott, modern design jellemzi. Első körben hat alapfunkcióval indul.

A megjelenített tartalmakat szeretnék kimozdítani nem csak egy etnikus, hanem a térségi kulturális zárványból is, ezzel rámutatva arra, hogy a magyarországi cigányok kultúrája – bármely más európai nép kultúrájához hasonlóan – az európai kultúra elengedhetetlen része.

A honlap már most is elérhető, de teljes funkciói a szerdai bemutató után válnak elérhetővé.

A Fairpage alapfunkciói:

1. Open Culture Institute: képzőművészeti alkotások, tanulmányok, elemzések, filmek, fotók, levéltári dokumentum anyagok gyűjteménye;

fairpage_openculturalinstitut2

2. FairBook: elektronikus könyvkiadó ingyenes és megvásárolható kiadványokkal;

fairpage_fairbooks_publisher

3. Fair-market: a művészek alkotásai, illetve fizetőképes vásárlóktól elzárt térségek lakóinak termékei kerülnek itt egy európai piacra;

fairpage_shop

4. PIC Society: kortárs fotó oldal társadalmi üzenetekkel;

fairpage_photo

5. Interview Project: rövid élettörténetek videó interjúk formájában;

fairpage_interviews

6. Social Innovation Map: civil kezdeményezések, innovatív projektek térképen ábrázolva.

fairpage_map

A fairpage projekt célja, hogy az esztétikai szempontként feltüntetett, valójában rejtett gazdasági és hatalmi érdekek ne befolyásolják a kultúráról és művészetekről szóló szakmai és közéleti diskurzust, és a témát kiragadják abból az erőszakosan etnicizált tematikus gettóból, melybe beszorítva tovább fejlődni képtelen.

 

Comments are closed.

Videó