W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Európai emléknap lett a roma holokauszt évfordulója

Az Európai Parlament ma állásfoglalásban ismerte el a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és hasonló lépésre szólította fel a tagállamokat. Magyarországi roma egyetemisták flashmob akcióval támogatták meg a döntést, így a parlament augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerte el.

romver001

Fotó: Járdány Bence

Az Európai Néppárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakciói, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoportja két nappal ezelőtt módosító indítvánnyal éltek, hogy az emléknap ne a roma holokauszt kifejezést tartalmazza, hanem a “roma népírtásnak” állítson emléket. A három frakció így csaknem kétharmados többségben vitte volna keresztül elképzelését.

VOTE1_A budapesti Romaversitas Alapítvány helyszínen tartózkodó egyetemistái flashmobot szerveztek a parlamentben, és átadták szórólapjaikat a képviselőknek, amiben kifogásolták a módosító szöveges javaslatát, és a holokauszt kifejezés szerepeltetése mellett foglaltak állást. Ezt követően a beterjesztők megváltoztatták a véleményüket, és maradt a roma holokauszt elnevezés.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjelen többezer romát, többségükben nőket, gyerekeket és időseket öltek meg az Auschwitz-Birkenaui koncentrációs táborban.

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusa kezdeményezte, hogy augusztus 2-án délben, egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt cigány áldozatairól, azóta világszerte ezen a napon tartanak megemlékezéseket.

romver003

Fotó: Járdány Bence

Két magyarországi központú nemzetközi roma ifjúsági szervezet, a Phiren Amenca és a ternYpe közleményben üdvözölte a döntést. A két szervezet tavaly a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tematikus konferenciasorozatot tartott Krakkóban és Auschwitzban, amelyen Európa 20 országából 1000 roma és nem roma fiatal vett részt. Akkor közös kiáltványban kérték az Európai Unió tagállamait, valamint az Európai Parlamentet, hogy a roma holokauszt évfordulóját, augusztus 2-át ismerjék el hivatalos emléknapként.

“Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a vészkorszak borzalmait, az emberiség szégyenfoltját, a holokausztot túlélt emberekkel, ezért a mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk.” – írják a közleményben.

kapcsolódó írások:

Ügyészség: Németh György nem holokauszttagadó

Korrekt fórum holokauszttagadással

Comments are closed.

Videó