W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Érettségi és diploma hat gyerek mellett [BAON]

Cigánysoron született, majd hat gyermek édesanyjaként szerzett diplomát a Pécsi Tudományegyetem szociológia szakán Lacziné Somogyi Tímea Anna, aki nehéz körülmények között élő cigány családoknak szervezett játszóházat Kecskeméten a Református Egyházközséggel. Legfőbb célja, hogy csökkentse a cigány gyerekek hátrányait. Nézetei szerint az előítéletek legfőbb forrása a tapasztalatlanság, legfőbb gyógyír pedig a megismerés.

somogyi_timea– Kecskeméten születtem, a Tatár soron, mely gyakorlatilag egy cigánysor volt akkoriban. Ott éltem 8-9 éves koromig. Édesanyám cigány, édesapám magyar. Emlékszem, összesen 2 magyar lakott abban az utcában. Én ott is nagyon jól éreztem magam. Sok gyerek volt, és szabadok voltunk. Amikor elköltöztünk, azt kiszakításként éltem meg. Édesanyámnak nagyon nehéz élete volt, és minden rosszat, ami vele történt, a cigánysággal kapcsolt össze a fejében. Azt akarta, hogy ez a gyermekeivel ne történhessen meg, éppen ezért próbált elzárni minket mindentől, ami ezzel kapcsolatos. Utólag tudom, hogy ez mekkora illúzió volt csupán részéről, hiszen ő cigány asszony: ugyan elzárt minket a cigányságtól, de az otthonunkban ő remekül képviselte azt. Ezért szerencsésnek mondhatom magam, mert így két kultúrában vagyok otthon.

– Hogyan élte meg a saját identitását?
– Nehéz, ha van egy külsőd, amely elmondja rólad, hogy cigány vagy, és sejted, mi van az emberek fejében. Én nem foglaltam állást. Nem érdekelt, és nem is beszéltem róla. Egészen addig bevált a struccpolitikám, míg a gyerekeimet nem érték komoly előítéletek. Rájöttem, hogy nagy hiba ezzel nem foglalkozni.

Ahhoz azonban, hogy hitelesen meg tudjam tanítani a gyerekeimnek, hogy minden ember egyformán értékes, még az is, aki téged csúfol, és ugyanúgy te is, először saját magamnak kellett megértenem és elhinnem.

Ehhez azért idő kellett. Ma már tudom, milyen fontos és izgalmas kérdés is ez. Mert az identitás a tér és idő körülményeitől változékony. Az önmeghatározás része, de nem lesz tőle egyforma minden azonos etnikai csoport tagja, és nem minden esetben van jelentősége. Mégis hatalmas erőket mozgat meg az összetartozástól a világháborúig.

– Mi lehet a legfőbb oka az előítéleteknek?
– Az előítélet alapvetően a tapasztalat hiánya. Nem feltétlenül rossz, a könnyebb eligazodást segíti a világban. Azért vannak előítéleteink, hogy ha találkozunk valami ismeretlennel, legyen arról valami forgalmunk, mi a helyes viselkedés vele szemben. Viszont ennek veszélye, ha az előítéletek tudásként könyvelődnek el, és egyénenként nem kerülnek felülvizsgálatra. Szerintem természetes és jó, hogy az ember fejében kérdések vannak. Fontosnak tartom, hogy ezekről beszéljünk. Amiről nem beszélünk, arra remény sincs, hogy megértsük. Nemrég vonaton utaztam, és a helyem mellett ült egy arab ember. Nem tudtam eldönteni, mit szólna, ha melléülnék. Álltam tanácstalanul, és addig tébláboltam, míg elment. Máig nem tudom, hogy azért, mert úgy gondolta, én nem akarok mellé ülni, vagy azért ment el, mert ő nem akarta, hogy mellé üljek. Ez a részemről volt tudatlanság. Véleményem szerint az előítéletek lebontására a megismerés jelenti a megoldást. Ha azt hallják rólam, hogy egy hatgyerekes, cigány asszony vagyok, akkor egészen mást várnak, mint ha azt hallják, hogy szociológia szakon végeztem. Pedig mind én vagyok. A dolgok sokoldalúak, és mindennek oka van. Érdemes elgondolkodni például, hogy miért a cigányok között találhatóak a legszegényebb emberek. Engem nagyon érdekel, hogyan határozhat meg egy embert, hogy cigánynak született. Minél alacsonyabb életszínvonalon él egy adott társadalmi réteg, annál gyakrabban fordul elő, hogy a családok sok gyereket vállalnak. Ez egy tény, és nem etnicitásfüggő. Amit okként látok, az többek között a rövid távú gondolkodás. Ha pusztán egy napra tud valaki előre gondolkodni, vagy inkább csak az aznapra, akkor nem tud számolni a távoli következményekkel. Majd lesz valahogy. A rövid távú gondolkodás alapvetően az életmódból fakad: egyszerűen nincs lehetőség hosszú távon gondolkodni. Ez sok mindent befolyásol, főleg az oktatást. Azért hagyják ott a fiatalok 16 évesen az iskolát, mert elmehetnek dolgozni, amivel rögtön pénzt tudnak keresni. Nem tudnak két évre előre gondolkodni, mert a pénz azonnal kell. A munkám első részében az volt a legnehezebb, hogy lássam a valóságot. Kőkemény, amikor állsz egy család otthonában, ahol nincs villany, borzasztóak a körülmények, és még étel sincs, de nem tudod, mit tegyél. A cikk itt folytatódik.

Forrás: BAON.hu

 

Comments are closed.

Videó