W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Engem az Isten nagyon-nagyon szeretett [Hetek]

Jónás Tímea nagyon messziről, egy Záhony melletti falu cigánytelepéről indulva jutott el odáig, hogy április 1-jén kinevezték főápolónak a fővárosi Nyírő Gyula Kórház OPAI egyes számú pszichiátriáján. A Hetek cikke.

aranypant_magyarorszagi_kiallitas_online_014

Fotó: Déri Miklós

Ön itt nagy kincs lehet. Megnéztem a kórházuk honlapján az állásajánlatokat, s a pszichiátrián mindenkiből hiány van: szak-orvosból, osztályvezetőből, szakápolóból, ápolóból egyaránt.

Sajnos minden kórházban ez a helyzet, valóban van mit javítani az egészségügyben. Mi a kollegáimmal igyekszünk úgy végezni a munkánkat, hogy a nehézségeket a betegek a lehető legkevésbé érzékeljék. Természetesen megérezzük a szakemberhiányt éppúgy, mint az alacsony fizetést, de már túl vagyunk ezen: itt főleg az empátia, a hivatástudat tartja az embereket a pályán. […]

Roma nőként könnyen elfogadták vezetőnek?

Soha semmilyen hátrány nem ért emiatt a kollegák részéről. Régóta dolgozunk együtt, valódi csapatmunkában, és számomra megtisztelő ez a bizalom, ami már akkor is körülvett, amikor ápolóként kezdtem el itt a 12 órás munkarendet. Egy idő után megkeresett a vezetőség, és a központi szubintenzív megfigyelő részleg vezetésével bíztak meg, majd ez év április 1-jétől főápolói címet kaptam, ami hatalmas előrelépést, megtiszteltetést jelentett számomra: jelenleg négy osztály és 171 betegágy tartozik hozzám. […]

Miért kerül be a pszichiátriára valaki?

Előidézheti ezt traumák sorozata – válás, állás- és lakásvesztés, alkoholfüggés, depresszió – éppúgy, mint örökletes betegség, például skizofrénia. Ami nagyon fontos még, az a drogindukált pszichózis. Egyre jobban divattá válik a drogfogyasztás, nagyon elterjedtek a dizájnerdrogok, a biofű, melyeknek a hatása többnyire ismeretlen. Elég egy egyszeri fogyasztás, és a fiatal olyan akut pszichotikus tüneteket produkálhat tőle, ami miatt bekerül ide, mert ön- illetve közveszélyes magatartást tanúsít. Sajnos itt is sokan visszatérők.

Pszichiátriai betegek körében tapasztal-e különbséget aszerint, hogy romákról vagy nem romákról van szó?

Nekem úgy tűnik, hogy kevesebb roma skizofrénnel találkozom, mint nem romával. Viszont a roma fiatalok körében sokkal több az elmúlt időszakban a drogindukált pszichózis, tehát a cigány fiatalok körében mintha elterjedtebb lenne a drog.

Kisvárdán születtem, és Tuzséron, egy Záhonytól 10 kilométerre lévő kis falu cigánytelepén nőttem fel. Utoljára egy éve jártam arra, s úgy láttam, hogy a drog mindenhol elterjedt. Pedig a nyolcvanas években, amikor gyerek voltam, a drog nem volt nálunk jellemző, én a szót sem ismertem addig, amíg nem költöztem fel tizennyolc évesen Budapestre. Nyilván belejátszik ebbe a munkanélküliség, a perspektívátlanság is: a helyiek legfeljebb a közmunkaprogramokat és a napszámot emlegetik. Ráadásul tartok tőle, hogy vidéken a prevenciós vagy az addiktológiai ellátás közel sem olyan elérhető, mint Budapesten. Ilyen körülmények között nincs nagyon motiváció a kitörésre.

Önnek honnan jött az indíttatás? A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Hetek/ ATV.hu

kapcsolódó:

Aranypánt-díjátadó 2016

Roma Nap 2016 – Képeken

Ki legyen az év hétköznapi roma hőse?

 

014_C37A0573++

Jónás Tímea az Aranypánt-díjátadón
Fotó: Farkas András

 

Comments are closed.

Videó