W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Emléktáblát kapott a marosvásárhelyi hős, Puczi Béla

„Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!” – ez a mondat 1990. március 20-án, a marosvásárhelyi vérengzés idején hangzott el, amikor a város magyar lakosságát a környező falvakból odasiető cigányok védték meg a lincselni készülő román tömegektől. Puczi Béla egyike volt annak a hat embernek – hárman közülük romák , akiket az összecsapások után őrizetbe vettek a román hatóságok. Puczi Bélát kilenc hónapnyi előzetes letartóztatás után utcai huliganizmus vádjával több mint másfél év börtönbüntetésre ítélték.

Az Idetartozunk Egyesület és a Roma Sajtóközpont idén nyáron adománygyűjtést indított, így – közadakozásból – jöhetett létre az emléktábla, amely Kállai András szobrászművész alkotása. Az adományok egy részét Puczi Béla özvegye kapta életveszélyessé vált háza renoválására.

2017. december 10-én felavattuk az emléktáblát a Nyugati Pályaudvar oldalában. Köszönetet mondunk minden adományozónak és a Magyar Államvasutak Zrt.-nek!

Puczi Béla emlékezik (RSK archív) – Csoszó Gabriella fotói:

Puczi a börtöntől és a megtorlástól félve Magyarországra menekült abban a reményben, hogy itt befogadják, “hiszen magyar”, de csak majd tíz év után kapott politikai menekült státuszt. Ez idő alatt megjárta a bicskei menekülttábort és a magyar menekültügyi hivatalnokok irodáit, Franciaországban élt évekig vasútállomásokon, majd lakókocsikból álló Párizs környéki roma karaván-telepek egyikén.

Amikor Párizsból visszajött Magyarországra, bujkált a rendőrök elől, amit annyira tökélyre vitt, hogy egy igazoltatás során le kellett buknia ahhoz, hogy egyáltalán megtudja: már egy éve megkapta a politikai menedékjogot Magyarországon.

Sorsa viszont soha nem rendeződött: Puczi Béla majd húsz év küzdelem, keserűség és magány után egy Magyarországgal és a saját magyarságával kapcsolatban hitt mítosszal a háta mögött halt meg 2009-ben Budapesten. Nyomorban, betegen, munka és hajlék nélkül.

Az emléktábla avatásról készült fotók – Csoszó Gabriella munkái – itt tekinthetők meg teljes méretben.

kapcsolódó:

„Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!”

 

Comments are closed.

Videó