W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Elromlott Laci nyomtatója

„És szkenner is kellene Szilvi, de már annak is nagyon örülök, ha nyomtató lesz. Tudtok segíteni?”- ír rám szombaton este tízkor Laci pánikszerűen.  „Tudod, a beadványokhoz, a nyílt levelekhez, petíciókhoz, aláírásgyűjtéshez kell.”

lacinyomtatoja_4

Tudom. Nekem nem kell magyarázni. Évek óta figyelem csodálattal, hogy mi mindent sikerül elérnie mindenféle támogatás vagy pályázati forrás nélkül. Az iskolai elkülönítés elleni küzdelmén keresztül a közvilágítás és biztonságos közlekedés megteremtéséig, uniós pénzek elköltésének elszámoltatásáig minden nehéz ügybe beleállt. Ha kell, fórumokat tart, ha kell, aláírást gyűjt, tárgyal a városvezetéssel, hivatalos leveleket ír, egyeztet. Nála hatékonyabb embert keveset ismerek, így a hétvégi éjjeli üzenet is teljesen normálisnak számít, Lacinál nincs megállás. Pedig lenne jobb dolga is, nem úri huncutságból vagy unalomból harcol a közösségéért. Voltam náluk, tudom, a hűtő sokszor üres, a gyerekek pedig betegek. „Ha kiváltom a gyógyszert, nem tudok elmenni Tiszaeszlárra, ahol a polgármester ledózeroltatta egy család otthonát. Mi legyen?” Gyakori dilemma.

„Az elmúlt 2 évben óriási ellenséges nyomás nehezedett több civil szervezetre, így a Roma Sajtóközpontra is.” Ezt a mondatot számtalanszor mondtam el különböző interjúkban.  A hírhedt KEHI és a NAV vizsgálatokon túl a támogató donorok is jó ritmusérzékkel küldték az auditokat. Hányszor gondoltam arra, hogy ha Laci meg tudja csinálni, ott, egyedül, támogatás nélkül a nagy szívatásban, akkor nekünk is mennie kell, csak semmi pánik.

Több-kevesebb sikerrel ment is a higgadtság. De vajon mennyire maradnék nyugodt, ha a gyerekemet bántanák, megaláznák, elkülönítenék, úgy, ahogy az ő gyerekeivel tették? Semennyire. Én nem tudnék uralkodni magamon, Laci meg saját és családi érdekein is túllépve egy egész közösség, sőt több közösség ügyeiért harcol állhatatosan.

***

Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy az utcai világítás – akár ledes, akár nem – a szemét elszállítása, az oktatás (a minőségi és integrált oktatás) mind közszolgáltatás. Rácsodálkozom, ha a telepeken ég a lámpa vagy jár a kukásautó. Bolond világ.

Azt hiszem, még nem értettük meg teljesen, hogy mit jelentenek a közszolgáltatások pontosan, hogy a közszolgálatban dolgozók kikért dolgoznak, hogy a polgármesterek és minisztereknek kik a munkaadóik. És bevallom, én se értem meg pontosan őket. Amíg ezek nem magától értetődőek, addig közvetítőkre van szükségünk. Olyan mediátorokra, akik értik és érzik mindkét oldalt. Akik professzionálisan védik az érdekeket úgy, hogy utána legalább ne rosszabb legyen a helyzet. Akik fordítanak magyarról magyarra és nem hagyják magukra a cserbenhagyott közösségeket.

Laci lehet, hogy nem is tudja, de az a fajta tevékenység, amit ő végez, Európa számos országában elismert és fizetett szakma. A mediátorok nélkülözhetetlen szakemberek helyi konfliktusok megoldásában, de ennél sokkal többről van szó: a problémák felismeréséhez, a helyi közösség igényeinek megjelenítéséhez, vagy akár egy látszólag egyszerű fejlesztési feladat lebonyolításához (pl. hogy az óvodába vezető utat aszfalt és ne sár borítsa), kell egy alkalmas szakember, aki hatékonyan tudja megszólítani az összes szereplőt, segít a különböző szempontok tisztázásában és elfogadtatásában. Ő a mediátor, a közösség motorja, aki sosem áll le.

Segítségével még a legelzártabb közösségek és települések is új lendületet kaphatnak, ha elkezdődik a párbeszéd. Ha az emberek és intézmények valós kapcsolatot teremtenek, szót értenek egymással, elkezdik meghallani egymás érveit, közös célokat fogalmaznak meg, közösen keresik a megoldásokat.

Ugyanis hiába nyerünk pert, hiába véd minket a törvény szövege, ha helyi szinten falakba ütközünk, elutasításba, a párbeszéd teljes hiányába, meg nem értésbe.  A strasbourgi papírokat bekeretezhetjük szépen, ha nincsenek erős közösségek, helyi emberek, mediátorok.

Szóljatok, ha ismeritek őket, mert szükség van rájuk! Ja, és szkenner is kell!

Suri Szilvia

A Partners Hungary Alapítvány a mediáció és a mediátor-képzés hazai úttörője. Számos településen bonyolít le mediátoraival sikeres roma-nem roma együttműködéseket. November 24-én konferenciát szerveznek a mediátor szakma népszerűsítésére, és három kategóriában díjakat is osztanak, amelyekre jelöléseket várnak.

Olyan személyt, vagy kezdeményezést keresnek, aki, illetve ami kimagasló eredményt ért el a helyi roma közösséggel és az intézményekkel folytatott párbeszéd kialakításában, és tevékenységének kézzel fogható eredményei vannak a közösség számára. Díjaznak továbbá olyan személyt, közéleti szereplőt, intézményt, aki, illetve ami elkötelezett támogatója a roma-nem roma együttműködés ügyének, és munkájával, döntéseivel, anyagi támogatással hozzájárult a romák helyi társadalmi integrációjának előmozdításához.

A jelöléseket a http://romamediator.hu/ oldalon lehet megtenni.

 

Comments are closed.

Videó