W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Először zárnak be iskolát roma gyerekek szegregációja miatt

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen egy kaposvári iskola bezárása mellett döntött, miután az jogellenesen elkülönítette a roma diákokat. A felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke, Ujlaky András szerint nagyon nagy jelentőségű ítélet született, mivel ez az első eset, hogy a bíróság hatékony jogorvoslatot biztosított iskolai szegregációs perben.

kaposvar_pecsi_uti_altisk

Google Street View fotó

A kaposvári Szentjakab telepen élő romák gyerekei nagyrészt a közeli Pécsi Utcai Általános Iskolába járnak, ahol a tanulók elsöprő többsége roma. Az iskola továbbtanulási mutatói városi összehasonlításban rendkívül gyengék, miközben ez az egyik legkisebb létszámú tagintézmény a településen, vagyis a gyerekek könnyedén elférnének a többi iskolában.

Habár a jogellenes elkülönítést már több mint hat éve kimondta a bíróság, semmi sem változott: a fenntartó (korábban a kaposvári önkormányzat, 2013 óta pedig az állami iskolafenntartó Klik) minden évben újabb osztályokat indított. A jogellenes állapot megszüntetése érdekében a korábban is felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) nemcsak újabb pert indított, hanem szakértők bevonásával komplex intézkedési tervet is kidolgozott az iskolai szegregáció felszámolására.

A Pécsi Ítélőtábla a napokban meghozott jogerős döntésében megállapította mind a korábbi, mind a jelenlegi fenntartó mulasztásos jogsértését, valamint elmeszelte az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, amely a bíróság szerint nem tett meg mindent a roma gyerekek iskolai diszkriminációja ellen. Teljes cikkünk az Indexen, itt.

 

 

Comments are closed.

Videó