W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Elítélték a kilakoltatást akadályozó aktivistákat

Figyelmeztetéssel illetve pénzbírsággal sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedd délutáni ítéletében azt a kilenc aktivistát, akik tavaly október 15-én polgári engedetlenséggel akadályozták, hogy a józsefvárosi önkormányzat elhelyezés nélkül kilakoltasson egy családot.

AVM_IMGP5168_csizi_zsolt

Ítéletre várva
Fotó: Csizi Zsolt / AVM

Az élőlánc résztvevőit – köztük A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistáit az akció közben előállították és szabálysértési eljárást indítottak ellenük, a családot pedig kilakoltatták. A bíróság keddi ítéletében kimondta az élőlánc résztvevőinek a szabálysértési felelősségét, és figyelmeztetéssel vagy pénzbírsággal sújtotta őket.

A polgári engedetlenséggel tehát nem sikerült megakadályozni a kilakoltatást, az akciónak azonban minden bizonnyal jelentős szerepe volt abban, hogy egy héttel később Kocsis Máté polgármester a józsefvárosi képviselő-testület (Budapest, VIII. kerület) ülésén bejelentette a kilakoltatások felfüggesztését, és a kilakoltatásokhoz vezető folyamat felülvizsgálására utasította az önkormányzat munkatársait. Egy későbbi közmeghallgatáson pedig megerősítette, hogy az önkormányzat a jövőben alaposabban kívánja vizsgálni az egyes kilakoltatási eseteket.

Az aktivisták elismerték a rendőrök utasításainak való ellenszegülést, ugyanakkor amellett érveltek, hogy a kilakoltatások elleni erőszakmentes ellenállás – szemben az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatával – nem veszélyes a társadalomra, ezért nem ismerték el, hogy szabálysértést követtek volna el. Az AVM álláspontja szerint az elhelyezés nélküli kilakoltatás alapvető jogokat sértő, embertelen gyakorlat. Az önkormányzat saját adatszolgáltatása alapján a budapesti kerületek közül Józsefvárosban lakoltatják ki a legtöbb embert önkormányzati bérlakásból, és továbbra is sokakat fenyeget kilakoltatás a kerületben.

A rendőrség fejenként 50 és 30 ezer forintos bírságot szabott ki a résztvevőkre, de a bíróság ezt jelentősen csökkentette:  három aktivistának kell 10-10 ezer forintot megfizetnie, a többiek figyelmeztetést kaptak.

Andrea és családja 1977 óta élt Józsefvárosban, és 1984 óta lakott abban a lakásban, ahonnan októberben erőszakosan kilakoltatták őket. Annak ellenére, hogy súlyos beteg, Andreának van munkája, így tudta volna vállalni az évek során kamatozó tartozásának részletfizetését, amelyhez a Hálózat Alapítvány is támogatást nyújtott volna, ha az önkormányzat engedélyezte volna a részletfizetést, és újra szerződést kötött volna a családdal. Az AVM szerint az önkormányzat döntéshozói megtehették volna, hogy érdemi segítséget nyújtanak a családnak a lakhatási válsághelyzetük megoldására, de ezt – utólagos nyilatkozatukkal ellentétben – nem tették meg, és a kilakoltatás mellett döntöttek.
A kilakoltatott családnak – jelentős részben a polgári engedetlenséggel járó nyilvánosság, és az azt követő állampolgári támogatások hatására – végül egy átmeneti időszakot követően sikerült megoldani a lakhatását, jelenleg albérletben laknak. A külső kerületben talált olcsó albérletbe költözés azonban egy másik rendszerszintű problémára is rávilágít: érdemi lakáspolitika és megfizethető bérlakások hiányában a belső kerületekből fokozatosan kiszorulnak a kevésbé fizetőképes budapesti lakosok.

 

Comments are closed.

Videó