W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Elhunyt Sárközi Rudolf, osztrák roma polgárjogi aktivista

Az osztrák Roma Tanács elnöke, Rudolf Sárközi életének 72. évében elhunyt. Sárközi a legismertebb és legaktívabb osztrák roma polgárjogi aktivista volt. Fáradhatatlanul dolgozott a romák elismertetéséért, jogaik megerősítéséért.

Rudolf_Sarközi_1944_2016

Rudolf Sárközi
Kép: Wikipédia

Sárközi a náci uralom idején született a lackenbachi fogolytáborban, ahonnan burgenlandi romák százait hurcolták megsemmisítő táborokba. Fiatalkorát vidéken töltötte a magyar határ közelében egy kis faluban, aztán az egész család a fővárosba, Bécsbe költözött. Sárközi gépkocsivezetőként helyezkedett el, de közben fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy romákat érintő kutatások induljanak, továbbá emlékművek, emlékhelyek létesüljenek.

Amikor a megkülönböztetés miatt a 80-as években a romák közt egyre nőtt az elégedetlenség, Sárközi a kezdeményezés élére állt. 1991-ben másokkal együtt megalapította az Ausztriai Roma Szövetséget. Innentől azon dolgozik, hogy egyenrangú kisebbségként fogadtassa el a romákat és a szintókat.

1993 végére el is érte célját: öt másik kisebbséggel egyetemben (szlovénok, magyarok, burgenlandi horvátok, csehek, szlovákok) Ausztria a romákat is kisebbségként ismeri el.

1995-ben Oberwartban (Felsőőr) négy ember meghalt Franz Fuchs osztrák terrorista támadásának következményeként. Peter Sárközi, Karl Horváth, Erwin Horváth és Jozef Simon körjáratra indultak Felsőőr romák lakta részén, miután gyanús zajt hallottak, és egy a településnév táblára erősített, „Romák, vissza Indiába“ feliratú műanyagtáblára lettek figyelmesek. Miközben szerették volna levenni a feliratot, egy mögé rejtett csőbomba gyújtószerkezete működésbe lépett. Azonnal életüket vesztették.

A támadás után Sárközi egy roma képzési alapot hozott létre, melynek működése jelentősen kihatott az ausztriai romák szociális helyzetére.

1996-ban alapítja meg a Roma Dokumentációs és Információs Központot, melyet az osztrák kancellár, a szövetségi elnök és a főpolgármester nyitott meg.

Sárközi egész életében fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a roma népcsoport problémáira irányítsa a figyelmet. 2016. március 12-én hunyt el hosszas betegség után. November 11-én lett volna 72 éves.

via ORF Burgenland

 

Comments are closed.

Videó