W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Elárverezett sorsok

Egy négy gyermekes hencidai család alszik a szabad ég alatt, mert az önkormányzat közalapítványa egy árverésen felvásárolta, majd lakhatatlanná tette addigi otthonukat. A helyiek elmondása szerint ez legalább a tizedik olyan eset a hajdú-bihari faluban, amikor többnyire cigányok lakta házakat vásárol fel, majd tesz lakhatatlanná a Közalapítvány Hencida Községért. A szervezet titkára, Magyari Bertalan, aki egyben a Jobbikos vezetésű község alpolgármestere is, elismerte az ingatlanvásárlásokat, de szerinte ez nem a romák kitelepítésére irányul, hanem faluszépítő szándékkal történik. 

IMG_20150803_120304+

 

Varga Beáta és családja tíz éve költözött a hencidai kétszoba-konyhás komfort nélküli házba, amit elmondásuk szerint hosszútávon béreltek, és a megállapodás szerint most szeptemberben került volna a nevükre az ingatlan. Ez a lehetőség azonban már a múlté, mert a házat a tulajdonos hatvanezer forintos villanyadóssága miatt elárverezték a fejük fölül. „Szerettünk volna megállapodni a végrehajtóval, de sajnos nem jött össze időre az első részlet, amikor pedig már fizettünk volna, megtudtuk, hogy megvették a házat” – meséli rezignáltan az ekkor még szokványosnak tűnő történetét az asszony.

Az már kevésbé mindennapi, hogy az ingatlant a helyi önkormányzat által alapított Közalapítvány Hencida Községért vásárolta meg, százötezer forintos kikiáltási áron. Ezután a négy kiskorú

gyereket nevelő család, félve a gyerekek állami gondozásba vételétől, még a lakás hatósági kiürítése előtt elköltözött a településről, de az új albérletben sem tudtak egy hétnél tovább maradni. A teljesen reményvesztett család, ha csak egy pár napra is, szeretett volna visszatérni korábbi otthonukba, de nem kis meglepetésükre a lakást teljesen lakhatatlanná tették, elbontották a tetőt. A rongálást nem ingyen építőanyagra vágyó szomszédok, vagy vandálok követték el, hanem a falu közmunkásai – állítják a helyiek. A fedél nélkül maradt család az elmúlt éjszakát a szabadban töltötte. Varga Beáta most abban bízik, hogy a családsegítő egy apákat is befogadó anyaotthonban helyezi el őket, hogy a család legalább egyben maradhasson.

IMG_20150803_120142+

Csakhogy korántsem ők az egyetlen hasonló sorsra jutott háztartás. Az utcabéliek legalábbis folyamatosan sorolják a neveket, akik az elmúlt években kísértetiesen hasonló körülmények között kerültek ki a házukból, és kényszerültek elhagyni a falut. A környéken legalább nyolc-tíz befalazott ablakú, vagy félig lerombolt házat mutattak meg a helyiek, akik szerint mindez nem véletlen. Teljes cikkünk az Indexen olvasható.

IMG_20150803_122922_egykorabbanlakhatatlannatetthaz_a_sok_kozul+

Egy korábban lakhatatlanná tett ház
A fotókat egy helyi roma aktivista készítette

 

Comments are closed.

Videó