W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Egyszerűen festő vagyok [Magyar Idők]

Identitás és önmeghatározás, VIII. kerület és háztetők, szolidaritás és jótékonyság – ezekről beszélgetett Ayhan Gökhan a Gruber Béla-díjas Oláh Norbert festőművésszel, az RSK munkatársával, aki úgy véli, hogy a világ nem épp a művészettel tehető jobbá, bár jó szolgálatot tehet, ha nem válik öncélúvá. A fiatal festő az Aktivizáld a közösséged! program koordinátoraként is tevékenyen részt vállal a közösségfejlesztésben.

norbi

– Cigány festő, magyar festő – létezhet ez a különválasztás?
– Nem szeretem a kategorizálást. Elég nagy baj, hogy sok ember abban a tévképzetben él Magyarországon, hogy az identitást kilóra mérik. Magyarként nagyon magyarnak, cigányként nagyon cigánynak kell lenned. Ugyanakkor ez egy elvárás is veled szemben. Nagyon fontos számomra a roma identitás, de nem hiszem, hogy pátosszal kellene rá gondolnom.

– A cigány festészet elnevezés szintén értelmét veszti?
– Nem értelmezhetetlen, csak nem szívesen bocsátkoznék szakmai lózungokba. Releváns, amikor egy művészettörténész ad ezekre a kérdésekre kimerítő szakmai válaszokat, festés közben azonban én nem foglalkozom velük. A saját értelmezésemben már önmagában a művészet szó is magasztos hatást kelt. Több olyan fiatal festőművészt ismerek, aki soha nem hivatkozna magára művészként, olyannyira terhelt fogalomként tekint rá. Állítom, hogy a cigány művész kifejezés még ennél is infantilisebben hangzik.

– Ha definiálnia kellene magát, mit mondana?
– Egyszerűen azt, hogy festő vagyok. Sőt jobban szeretem, ha félreértik és szobafestőnek hisznek, mintha valaki az előbb említett patetikus jelzőkkel ruházna fel.

– Hogyan kezdődött a pályafutása?
– Munkáscsaládban születtem, úgynevezett első generációs értelmiségi vagyok. Mindig egyértelmű volt, hogy miképpen csináljam a dolgaimat, hogy mi lehet számomra a követendő irány.
A művészeti szakközépiskola után hála istennek elsőre felvettek a Képzőművészeti Egyetemre, ahol tavaly szereztem meg a diplomámat. Tizenéves korom óta alkalmanként kipróbálom magam az építőiparban is, mert fontos, hogy mindig tudjam, honnan jövök, hogy egy pillanatig se feledkezzem meg a gyökereimről. A teljes interjú itt olvasható.

olah_norbert_tavaszmezo_lovassy_sarka

Oláh Norbert képe
Lovassy László és a Tavaszmező utca sarka
papír, filctoll, tempera 80×60 cm

kapcsolódó:

Hős, festő, építőmunkás – Interjú Oláh Norbert festőművésszel [ContextUs]

Gyerekek varázsolták újjá egy kis nógrádi falu központját

 

Comments are closed.

Videó