W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Főkategória

Egyik nyomorból a másikba [NOL]

Bádogtető, préselt falapokból vagy rossz deszkákból tákolt falak, bontott épületekből való ajtók, ablakok. A hideget lópokróc tartja kint, a meleget sparhelt adja. Egy szoba, egy előszoba, a városközpont hat-nyolc kilométerre. Miskolcon horribilis lakbért kérnek egy ilyen házért a kiszolgáltatott családoktól.

20151209_101320

számozott utcák

A miskolci Lyukóvölgyben az utóbbi hónapokban meredeken emelkedtek az albérleti díjak. Egy viskóért akár 40-50 ezer forintot is elkérnek havonta. Ennyi pénzért egy lakótelepi panelt is kaphatnának azok, akik rászorulnak a bérleményre.

A város fideszes vezetése minden eszközzel kiszorítja a diósgyőri stadion melletti számozott utcákban élőket. Legalább háromutcányi hely kell az új aréna parkolójának kialakításához, de a városban amúgy is szavazatokat hoz a cigányok vegzálása. Nem véletlen, hogy Kriza Ákos polgármester arra hivatkozik: 35 ezren írták alá a nyomortelepek megszüntetéséről szóló kezdeményezésüket, s neki ezt az akaratot tiszteletben kell tartania. A telepfelszámo­lási programnak a lepusztult szegregátumok átgondolt és tudatos felszámolását, új, élhetőbb környezet kialakítását kellene jelentenie. Ám Miskolcon egészen más történik.

Az önkormányzat ­ingatlanokkal foglalkozó cége, a MIK Zrt. ­sorra mondja fel a számozott utcákban önkormányzati bérlakásokban élők határozott idejű szerződéseit, ám helyettük nem ajánl fel hasonlót más településrészeken. Pedig a városnak jócskán vannak üres bérlakásai vagy olyan épületei, ahol kis befektetéssel ilyen célra alakíthatna ki ingatlanokat – tudtuk meg ­Tompa Sándor DK-s önkormányzati képviselőtől.

A tizenöt-húsz éve a számozott utcákban élő, alacsony nyugdíjból vagy épp közfoglalkoztatásból tengődő romák egyik napról a másikra az utcára kerülnek. Ha nem akarják, hogy a gyámhivatal elvegye tőlük a gyerekeiket, gyorsan új lakáslehetőség után kell nézniük. Vidékre nem szívesen mennek, ott nehezebb beilleszkedniük egy zártabb közösségbe, rokonaik is zömmel miskolciak, így a városban néznek szét albérletet keresve, immár piaci áron. Ám amikor a tulajdonos megtudja, hogy romák lennének az albérlők, többségük elzárkózik. Doros Judit teljes riportja itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

kapcsolódó:

Kik bontják a házakat, kik termelik újra a nyomort Miskolcon? (videó)

 

Comments are closed.

Videó