W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Egy utazási irodában nem dolgozik roma [Abcúg]

Magyarországon a cégek nem kapkodnak a roma fiatalok után. Ha sikerül is állást találniuk, az általában köszönőviszonyban sincs a végzettségükkel. Egy tavaly indult program nekik kínál lehetőséget azzal, hogy összehozza őket erre nyitott cégekkel

Ricsi_Magócsi_Marton_abcug.hu

Ricsi | Fotó: Magócsi Márton / abcug.hu

Ricsi a képzést tavaly februárban végezte el, májusban már egy bank ügyfélszolgálatán dolgozott, hat órában. Fél éve volt a cégnél, amikor a külsős ügyfelek is hozzá kerültek. Ez egyértelműen a bizalom jele volt felettesei részéről. Idén januárban pedig új vezető érkezett Ricsi osztályára. A fiú a hatórás munkaidő lejárta után is naponta bent maradt, és többletmunkát végzett. Főnöke a kitartásáért cserébe előléptette rendszergazdának.

“Nekem ez egy óriási dolog, hogy a cigánytelepről indultam, most meg a fizetésemből a lakást újítom fel, ahol élek” – meséli Ricsi. Benne is felmerült korábban, hogy vajon miért kapta meg ezt az állást, vajon a program nélkül is ő lenne-e most a bank egyik rendszergazdája. “Amikor ezzel kapcsolatban dilemmám van, azzal igazolom magam, hogy saját erőből tudtam feljebb lépni. Nem azért neveztek ki, mert én vagyok a szegény cigány gyerek, akit megsajnáltak, és akin segíteni kell, hanem azért, mert megdolgoztam érte”.

A Heves megyei Pétervásáráról származik Leila. A 26 éves lány az egri Eszterházy Károly Főiskolán végezte el az idegenforgalmi szakmenedzser szakot, de tanult nemzetközi tanulmányokat is. Azt mondja, nála is a fő szempont volt a főiskola megválasztásakor, hogy közel legyen az otthonához. Szülei a nyolc általánost sem végezték el, Leila előtt azonban volt jó példa, a két bátyja, akik mindketten diplomások. “Egyértelmű volt, hogy megyek én is tanulni” – mondja. Bár a középiskolai tanára még azt mondta neki és osztálytársainak, hogy ne is álmodozzanak arról, hogy bárhova felveszik őket, Leilát ez nem tudta eltántorítani. A teljes cikk további élettörténetekkel itt olvasható.

Forrás: Abcúg

 

Comments are closed.

Videó