W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Egy színes álom beteljesült [HR Globe]

A Deák térből nyíló, rövidke Sütő utcát leginkább a gyorsétterméről ismerik, de aki inkább ízes szellemi táplálékra vágyik, az felkeresheti a főváros egyik legkülönlegesebb atmoszférájú kiállítótermét, a KuglerArt Szalon és Galériát. A békebeli nagypolgári lakásban szenzációs festmények mellett cigány népművészeti és iparművészeti alkotásokat is bemutatnak, illetve értékesítenek.

KuglerArtSzalon_kép-678x381

A 2011-ben alakult Galéria a nevét Kugler Henrik császári főcukrászról kapta, aki különleges édességgel örvendeztette meg vevőit. Ükunokája, a Balázs Béla díjas dokumentumfilm-rendező, Kőszegi Edit pedig a roma képek varázslatos világával szeretne örömet szerezni a látogatóknak.

Edit korábban, a Néprajzi Múzeum Roma Gyűjteményének munkatársaként átfogó tudást szerzett a roma képzőművészet világáról, így nem teljesen a véletlen műve, hogy több mint két évtizede valósággal beleszeretett a cigány festők képeibe. Galériájának első darabját, Orsós Teréz „A korsós fiú” című alkotását is ekkoriban vásárolta meg. Ettől kezdve, ha forgatásai során neki tetsző képpel találkozott, ha tehette, általában megvette.

2007 tájára már létrejött egy különleges, egyedülálló gyűjteménye, mintegy 150 képpel. Olyan művészek alkotásaival, mint Bada Márta, Balázs János, Péli Tamás, Oláh Jolán, Balogh Balázs András, Oláh Mara, Orsós Teréz, Ráczné Kalányos Gyöngyi vagy a későbbi Kossuth-díjas Szentandrássy István. Edit törekvése az is, hogy fiatal roma festőknek is teret ad a bemutatkozásra. A Galéria művészei közé tartozik Bogdán János „Amigó”, Kállai Henrik, Lakatos Erika, és a legfiatalabbak: Bujtás Móni, Balázs Kitti. Ők már nem autodidakta alkotók, művészeti iskolákat végeztek, és általában nem is cigány témákat festenek.

Az Edit által képviselt művészek alkotásai képezték a gerincét a 2007-es, „Az emlékezés színes álmai” című kiállításnak, amelynek keretében húsz kortárs roma festőművész munkái voltak láthatók a Magyar Nemzeti Galériában. Ezt a válogatást Pekingben is láthatta a közönség, a kínai Magyar Kulturális Évad megnyitó kiállításaként.

Edit életében a filmezés mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott az a vágy, hogy egy látogatható galériát hozzon létre, nyitvatartási idővel, ahol a képek megtekinthetőek és akár meg is vásárolhatóak.

A frissiben megalakított KuglerArt Galéria 2011-ben jelen volt az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, az elmúlt években pedig több nívós külföldi kiállításon (London, Velence, Párizs, Stockholm, Passau, Helsinki) voltak láthatók a gyűjtemény darabjai. 2015-ben nagy sikere volt a Római Magyar Akadémián az Ott és túl azon… című kortárs roma tárlatnak, melyet Kőszegi Edit és Németh Pál, az Akadémia művészeti munkatársa rendezett. Itt a festőművészek mellett helyet kaptak Farkas András a NYOLCKER hangulatát megidéző izgalmas fotói is. A cikk itt folytatódik.

Forrás: HR Globe

 

Comments are closed.

Videó