W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Egy másik világ, ez az utunk a jövőbe. [Budapest Bike Maffia]

Ez volt az egyszerűsített, egyetlen mondatos válaszom, miután meglátogattuk a Cserdiben élőket, és élvezhettük másfél napig a vendégszeretetüket. Mert ilyen közösségekből emelkedik ki 4-10-20 vagy épp 50 év múlva (ez rajtunk is múlik, városbéli puhányokon) valami olyan eszmeiség, ami ezt az országot mentálisan végre helyrebillenti. Amikor már nem azt akarod, hogy dögöljön a szomszéd tehene, hanem azon igyekszel hogy életben maradjon, jobban tejeljen, sokkal jobban, mint a sajátod. Igen, jobban.

cserdi_cov

Hiszen ez a közösség érti – hangsúlyozom ÉRTI – , hogy ha segít máson és másokon, az gazdagon visszaüt a viszont segítség, barátság, és ezáltal egy élhetőbb, biztonságosabb élet felé.

A polgármester, Bogdán László – akit többen a “köcsögmentesítő” programjáról, vagy velünk kapcsolatban a tavalyi adományosztásunkról ismerhettek, amikor majd 1 tonnányi zöldséget kaptunk tőlük -, a vegytiszta következetesség, átitatva pozitív, mélyről táplálkozó, őszinte attitűdökkel. Fene jól látja a körülötte és az országban zajló folyamatokat, érti azokat, és egy több mint 400 fős közösséget segít és irányít az egyetlen járható útra.

cserdi02

gyerekek Cserdiről

A hóna alá kapott egy egész falut, és pár év alatt újjáépítette azt. 

Megtanította az ott élő embereknek, hogy hogyan tekintsenek előre, dolgozzanak, alapozzák meg maguk és a gyermekeik jövőjét a munkán és a tenni akaráson keresztül. Ezáltal folyamatos jövőképet biztosít az ott élőknek, és látogatásunk alatt megtapasztaltuk, hogy ezek emberek hisznek ebben, és ugyanígy adják ezt tovább és tovább és még tovább.

Kapcsolódó anyagunk: „Vastag krumpli” a Tűzoltó utcából (videó)

Bogdán László hitelességének a titka pedig nem más, mint a tudatos és pozitív hozzáállása az emberekhez (az EMBERHEZ), a hihetetlen szorgalom és eltökéltség. Megtanítja, hogy hogyan kell előítéletek nélkül, tisztességesen és gondolkodva létezni, és mellette karikírozza a berögzült sztereotípiákat.

Mindezt egy kicsit több, mint 400 fős faluban, Cserdiben, ahol 85%-os (sőt, pár hónap múlva várhatóan 95%-os) a foglalkoztatottság, ahol az emberek termelnek a földeken, és a “felesleges” terményt felajánlják a rászorulóknak. Ahol az ott élők hálásak ezért. Hálásak, ahogy mi is, hogy megtapasztalhattuk mindezt.

cserdi03

Havasi Zoltán, Bogdán László, Nagy Kriszta

Most még tudatosabban kezdünk el velük közösen tenni, együtt dolgozni.  Idén nem egy, hanem húsz (!) tonnányi zöldséget ajánlottak nekünk, hogy a budapesti rászorulókon segíthessenek/segíthessünk.
Közös projekteket dolgozunk ki, mindezt kizárólag a kölcsönös segítségnyújtás és egy élhetőbb, empatikusabb jövőkép égisze alatt.
Mert nem kérdés, hogy megcsináljuk, és mi és ti vagyunk, akik változtatunk!

Havasi Zoltán – Budapest Bike Maffia

Forrás: a Budapest Bike Maffia facebook oldala

Hozzászólás

Videó