W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus [Magyar Narancs]

Áprilisban Borsodbótán a baloldal tönkreverte a Fideszt: ebben szerepe lehetett Gulyás János munkáspárti polgármesternek is, aki emberemlékezet óta dolgozik a faluért. Sikeresen pályázik, etnikai ellentéteik sincsenek, sőt, itt még Hegedűs Zsuzsa csibéi is életben maradnak. De min múlik mindez?

borsodbota_kovacsistvan_mancs

A kocsiból nézve Ózd Sajóvárkony peremkerületén áthaladva lehangoló a kép: lelakott, lerombolt házak között kanyarog az út. Egy szerpentinen áthaladva érkezünk meg a 900 fős Borsodbótára, ahol a falu előtti hegyoldalban rendezett pincesor fogad. Patak szeli ketté a települést, ami a közeli Lázbérci tóba siet. A tájvédelmi körzet határán fekvő Borsodbóta sajátos „nevezetességgel” bír: itt dolgozik az ország egyetlen munkáspárti polgármestere, Gulyás János. (Rajta kívül négy független képviselője van a helyi testületnek.)

A helyszínre érkezve azt igyekeztünk kideríteni: jelent-e hátrányt pártkötődése, és hogyan próbálja vezetni a falut egy olyan helyen, ahonnan rendre etnikai feszültségekről és munkanélküliségről érkeznek a hírek.

Megfertőzte a szocializmus

Ózd és Kazincbarcika vonzáskörzetének településein 1990 óta – az acélipar és a bányák megszüntetése után – az elmúlt két évtized súlyos leépülést hozott. Munkahely hiányában a képzettebbek külföldre vagy más országrészekbe vándoroltak, így többnyire csak a nyugdíjasok, valamint jó eséllyel a képzetlen emberek maradtak a régióban. Így ha meg is jelennének a befektetők, nem találnának itt képzett munkaerőt (vagy legalábbis nem sokat).

A helyszínre érkezve azt igyekeztünk kideríteni: jelent-e hátrányt pártkötődése, és hogyan próbálja vezetni a falut egy olyan helyen, ahonnan rendre etnikai feszültségekről és munkanélküliségről érkeznek a hírek.

Megfertőzte a szocializmus

Ózd és Kazincbarcika vonzáskörzetének településein 1990 óta – az acélipar és a bányák megszüntetése után – az elmúlt két évtized súlyos leépülést hozott. Munkahely hiányában a képzettebbek külföldre vagy más országrészekbe vándoroltak, így többnyire csak a nyugdíjasok, valamint jó eséllyel a képzetlen emberek maradtak a régióban. Így ha meg is jelennének a befektetők, nem találnának itt képzett munkaerőt (vagy legalábbis nem sokat). Kovács István teljes cikke itt olvasható.

Forrás: Magyar Narancs

Comments are closed.

Videó