W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Eddig nem volt fontos a bőrszínem, most minden erről szólt volna [Index]

Még azt sem szokták meg Magyarországon az emberek, ha egy szupermarketben cigány az eladó, egy cigány főpolgármester- vagy miniszterelnök-jelöltet pláne nem szavaznának meg.

osztolykanagnesFőpolgármester-jelölt lehetett volna, Schiffer András győzködte, el is gondolkozott rajta, és még a pártban is megvolt a támogatottsága. Aztán jött a Pásztor-ügy, és sokan azzal érveltek, milyen jól szembe lehetne őt állítani az MSZP a DK és a miskolci Együtt jelöltjével. Ekkor döntött úgy, hogy nem vállalja. Osztolykán Ágnes elmondta az indokait az Indexnek: azt, hogy büszke arra, hogy oktatáspolitikusként senkit nem érdekelt, milyen színű a bőre, hogy ő az egyetlen a parlamentben, aki nem díszcigány. De ha most belépne a nagypolitikába, szerinte minden a „cigányügyről” szólna. Még azt sem szokták meg Magyarországon az emberek, ha egy szupermarketben cigány az eladó, egy cigány főpolgármester- vagy miniszterelnök-jelöltet pláne nem szavaznának meg.

Hónapok óta terjed a pletyka, hogy ön lesz az LMP főpolgármester-jelöltje. A pártban nagyon nagy a támogatottsága. Most az LMP hétvégi kongresszusa után beszélgetünk telefonon, miután mégsem állítottak jelöltet. Nem vállalta?

Nem.

Kezdjük az elejéről. Miért lépett vissza januárban a képviselőjelöltségtől?

Nem úgy szálltam be a politikába, hogy mindenáron képviselő akarok lenni. Azért is az LMP-t választottam, mert itt nem az számít, ki hogyan mozog a belső erőviszonyokban, hanem az, amit csinál. Csak hát amikor belefogtam ebbe, szingli anyuka voltam. Nagyon nehéz volt Budapesten egyedül egy négyéves kisgyerekkel, aki ráadásul akkor kezdte az iskolát, miközben a szüleim Szabolcsban, egy kis faluban élnek. Mérlegeltem, és – pont a magánéleti háttér miatt – bár a kötelező helyzetekben, kongresszusokon, tévészerepléseknél ott voltam, a párt életében sokkal kevésbé. Ez vissza is köszönt abban, hogy amikor a párttagok összeállították a képviselőjelöltek harmincas listáját, nem kerültem top helyre. Ezen lehetett volna még változtatni, megküzdhettem volna a pártbeli bizalomért. De miután a párommal meghánytuk-vetettük, arra jutottam, nem kívánok képviselőjelölt lenni, sehányadik sem a listán. A pártomat viszont nem hagyom el, azt az oktatás-szakmapolitikai brandet, amit felépítettem, tovább akarom vinni. Én kívánok maradni az LMP oktatáspolitikusa.

***

Milyen volt a hangulat a minisztériumban?

Mesélek egy történetet. Az Aeroviva épületében működött régen a minisztérium a Vörösmarty téren. A folyosó elején volt a miniszteri iroda, a végén meg a roma integrációs főosztály. Én a miniszteri kabinet tagja voltam, és kellett csinálnom egy prezentációt, amihez elfelejtettem valamit lefénymásolni. Bementem a titkárlányokhoz a miniszteri irodába segítséget kérni. Rámnéztek, végigmértek, majd az egyik azt válaszolta,

menjen oda hátra a cigányokhoz, ott le tudja fénymásolni magának!

Lévai minisztériumában én ekkor osztályvezető voltam. Szóval én abszolút tudom, hogy itt mi megy. Panyi Szabolcs Osztolykán Ágnessel készült teljes interjúja itt olvasható.

Forrás: Index

Comments are closed.

Videó