W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

Eddig a gyerek segített nekem, most már fordítva [Mandiner]

„Az uram mondta, hogy már túl öreg vagyok, de szerintem sosem késő.” Helyzetükből kitörni akaró, felnőtt roma nők és férfiak tanulnak írni, olvasni, számolni a bagi cigánytelep iskolájában, amit a Bagázs Közhasznú Egyesület működtet. Sokan negyvenéves fejjel, szülőként, nagyszülőként döntöttek úgy, hogy befejezik az évtizedekkel ezelőtt abbahagyott tanulmányaikat, elvégzik a nyolc osztályt. Új lehetőségekre, munkára, előrelépésre, teljesítményre vágynak. Van, akinek eddig a saját gyermeke segített, de most már büszke arra, hogy ő segítheti a tanulásban a gyermekét. A Mandiner (Meszleny Zita) riportja Bagról.

Bagazs02_mandiner

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner

Mi az a putri?
„Nemcsak sírás-rívás hallik a putriban, hanem szívből jövő kacagás is elég. Sőt az is igaz, hogy a szegény ember sokszor nevet, mikor inkább volna oka sírni” – olvassa szótagolva Móricz Zsigmond híres novelláját Éva.

A mondat végén azonban megáll. „Mi az a putri?” – kérdezi mellette ülő tanárától. Az asztalnál egy pillanatra csend lesz, az irodalomórát tartó egyetemista lány kissé tanácstalanul néz rám.

Bagazs01_mandiner

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner

Hogyan kéne a bagi cigány telepen élő, negyven év körüli roma asszonynak elmagyarázni, mi is az a putri?
A telep szélén kis szigetként áll a Bagázs Közhasznú Egyesület központja. Délután öt óra, a szivárványszínűre festett konténerház felnőtt zsivajtól hangos. Már javában folyik a tanítás. Az ABC betűivel és a szófajokkal teleplakátolt falak között húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó roma emberek tanulnak írni, olvasni, számolni.

Van, aki még csak másodikos, az alapműveletekkel ismerkedik, mások a hetediket járják és Petőfi Sándor szerelmi költészetéről tanulnak. Mindnyájan azért ülnek vissza heti négy délután a munka vagy gyereknevelés mellett az iskolapadba, hogy befejezzék évekkel, évtizedekkel ezelőtt félbehagyott tanulmányaikat. El szeretnék végezni a nyolc osztályt.

Lehetőségek iskolája

Az ötlet a telep lakóitól származik, a megvalósulás azonban a Bagázsnak és a Jezsuita Rend Lehetőségek Iskolája programjának köszönhető. A szervezet önkéntesei minden hétköznap azért utaznak Bagra, hogy segítsék a romákat céljuk elérésében.

Az oktatás kicsit hasonlít az évszázadokkal ezelőtti iskolákra. Minden diák a kis teremben gyűlik össze, majd saját tempójában tanulja az osztályának megfelelő anyagot. Itt azonban nem egyetlen iskolamester foglalkozik az összes diákkal. Szinte minden tanulónak saját oktatója van. Személyre kell szabni az órákat, hiszen egy negyvenéves roma férfi más tudással, tapasztalattal érkezik, mint húszéves iskolatársnője. Párban gyorsabban is megy a tanulás.

A felnőtt iskola diákjainak fél év alatt kell elsajátítaniuk azt, amire a gyerekeknek egy évük van. A cikk itt folytatódik.

Forrás: Mandiner

 

Comments are closed.

Videó