W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Döntött a bíróság, a hajléktalanok is emberek [VS.hu]

Pert nyertek a bíróságon a kunyhóikból még 2011-ben kilakoltatott zuglói hajléktalanok. Az elsőfokú ítélet szerint a zuglói önkormányzat megsértette őket emberi méltóságukban és megsértette az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogaikat, amikor előzetes tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonaikat. Fejenként 500.000 forintot kapnak, ha a XIV. kerületi önkormányzat nem fellebbez az ítélet ellen.

AVM_NEKI_zuglo

dr. Muhi Erika az egyik felperessel – Fotó: Fekete Hajnal

A Fővárosi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy jogszerűtlenül járt el a zuglói önkormányzat 2011-ben, amikor kilakoltatta a hajléktalanokat az Egressy és Francia út kereszteződésénél található kunyhótelepről. A bíróság megítélése szerint nem volt megfelelő az előzetes tájékoztatás, a kerület vezetése ezzel megsértette az ott élő emberek méltóságát és jogát az egyenlő bánásmódhoz.

zuglo_AVM_NEKI

Boldog pernyertesek – Fotó: Fekete Hajnal

A törvényszék nem indokolta nyilvánosan döntését, de arról tájékoztatott, hogy a hat felperes számára fejenként nettó 500.000 forint kártérítés jár. Az ítélet két hét múlva emelkedik jogerőre, addig van ideje a zuglói önkormányzatnak fellebbezni. Ha ezt nem teszi meg, egy hónapon belül kézhez kapják a hontalanok a pénzt, ha mégis fellebbez az első fokú döntéssel szemben, akkor akár még egy évig elhúzódhat a per. A vagyoni kártérítés mellett egy bocsánatkérő levelet is küldenie kell az önkormányzatnak a kilakoltatott kunyhólakóknak.

 

muhierika_neki

dr. Muhi Erika az ítélettel – Fotó: Fekete Hajnal

Muhi Erika, a hajléktalanokat képviselő ügyvéd precedensértékűnek nevezte az ítéletet, mert Magyarországon szerinte még soha sem vittek bíróság elé olyan ügyet, amelyben a hontalanok jogai sérültek. „Az önkormányzat részéről az egy pökhendi védekezés, hogy azt mondja, nem volt kötelezettsége az ügyben” – mondta el Muhi. Az ítélet indoklásáról még ő sem tudott részleteket elmondani, mert azt írásban még nem volt lehetősége megismerni.

A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) által képviselt emberek nagyon örültek az eredménynek. „Én a gyerekemnek fogom adni a pénzt” – mesélte egyikük az ítélethirdetés után az újságíróknak. A cikk itt folytatódik.

Forrás: VS.hu

Fotók: Fekete Hajnal, AVM

A Város Mindenkié hajléktalan emberek és szövetségeseik csoportja, amelynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében. További információ:
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) abban az esetben nyújt jogi segítséget, ha valakit nemzeti, etnikai hovatartozása, vagy egyedi elbírálás alapján más védett tulajdonsága miatt ér hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció. Az elmúlt évek alatt a szervezet több száz ügyben képviselte a diszkriminációáldozatait hatóságok, bíróságok előtt, számos precedensértékű ítélet fűződik nevéhez az antidiszkriminációs jogérvényesítés területén.

 

Hozzászólás

Videó