W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

[Dinók Henriett] Ez a mi országunk, a mi hazánk!

Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatójának beszéde a civilek, a CEU és az Európai Unió melletti demonstráción 2017 május 21-én. A Kettős Mérce felvétele.

 

Üdvözlök mindenkit, Dinók Henriett vagyok, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. Roma, nő, magyar és európai állampolgár, a jogtudományok doktora, civil szervezeti vezető, CEU-s öregdiák. Sok szempontból a jelenlegi hatalom által gyanakvással szemlélt, megvetett és kirekesztett személy.

2017 januárjában dönthettem. Itt hagyom Magyarországot, és külföldön folytatom az életem és építem a jogászi karrieremet, vagy itthon maradok, és átveszem annak a civil szervezetnek a vezetését, amely több mint 300 másik roma fiatal mellett engem is diplomához segített.

Úgy döntöttem, hogy itthon maradok. Itthon maradtam Magyarországért, a magyar emberekért. Itt maradtam, hogy mások is itt maradhassanak!

Itt maradtam, hogy talpra állítsak egy olyan civil szervezetet, amelyet a jelenlegi hatalom idegen ügynöknek és magyarellenesnek bélyegez.

Pedig mit csinálunk mi, a Romaversitas, valójában?

Roma középiskolásokat segítünk abban, hogy a magyar oktatási rendszer által ki nem egyenlített hátrányokat leküzdve egyetemistákká válhassanak. Egyetemista romákat segítünk abban, hogy sikeresen befejezzék egyetemi tanulmányaikat. Egyetemet végzett roma fiatalokat segítünk abban, hogy a munkaerő-piacon versenyképes fiatal felnőttekké váljanak. Egy olyan magyar társadalmat építünk, amelyben az egyént tudása és teljesítménye, és nem származása, neme, vallása vagy szexuális irányultsága alapján ítélik meg.

Mert hiszünk abban, hogy minden ember egyenlő. Mert hiszünk a közösség erejében, a szolidaritásban és az összefogásban. Egy olyan jövőért dolgozunk, amelyben minden gyermek, származásától és családja anyagi helyzetétől függetlenül ugyanolyan esélyekkel indul az életben.

Vajon mindazzal, amit csinálunk, idegen érdekeket szolgálunk ki? Magyarellenesek vagyunk?

És még egy kérdés: szerintetek hogyan támogatja a magyar állam az oktatási tevékenységünket? Kitaláltátok: SEHOGY.

A jelenlegi rezsim semmilyen módon nem támogat bennünket. Sőt, mindent megtett annak érdekében, hogy a magyarországi EU-s források ne kerülhessenek a Romaversitas Alapítványhoz. Akikre mi számíthatunk, azok a magyar állam által megbélyegzett CEU és a civil szervezetek!

A CEU évek óta erős partneri viszonyt ápol a Romaversitas Alapítvánnyal. A CEU kaput nyitott a tehetséges roma fiataloknak. 11 év, 253 roma diák, több mint 15 országból, amelyből 72 magyar állampolgár. A CEU támogatta őket abban, hogy a legmagasabb szinten képzett, versenyképes tudással rendelkező szakemberekké és tudatos magyar állampolgárokká váljanak. Ezzel többet tett a roma hallgatók minőségi oktatához való egyenlő hozzáférésért, mint amit a magyar kormány valaha.

Amikor elvállaltam a Romaversitas vezetését, azt gondoltam, hogy ugyan a szervezet életében a legnehezebb idők járnak, de tovább fog működni, mert ezért az intézményért és szellemiségért érdemes küzdeni. És most ugyanezt gondolom a Romaversitas igazgatójaként a CEU kapcsán is. A CEU tovább fog működni Magyarországon, mert ezért az intézményért és ezért a szellemiségért bizony küzdeni fogunk.

Elég volt! Maradjon a CEU Budapesten, a civilek Magyarországon, Magyarország az EU-ban! Szabad ország, szabad egyetem!

A civil törvény által célkeresztbe vett szervezetek évtizedek óta ugyanazért küzdenek, mint a Romaversitas Alapítvány. Ezek a civil szervezetek itt voltak, itt vannak, itt maradnak! Itt maradnak, hogy mások is maradhassanak! Itt maradnak, hogy küzdjenek a korrupció, a kerítések, a gyűlöletkeltés ellen, a németszilárdok, a nőket bántalmazó politikusok, a kilakoltatások, a másokat szexuális irányultáságukkal lejáratni próbáló gengszterek és a polgári engedetlenkedő fiatalokat célkeresztbe állító hatalom ellen!

Itt maradnak, hogy küzdjenek az egyenlőségért, a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságáért, a rászorultakért, a nők jogaiért, hajléktalanokért, az azonos nemű párok jogaiért, a vallási kisebbségekért, a romákért, a magyarokért. Küzdjenek mindenkiért, akit a hatalommal visszaélve üldöznek és megbélyegeznek! A civilek értetek, értünk küzdenek, mindannyiunk jövőjéért!

Ti miért vagytok itt ma?

Én azért, mert azt látom, hogy a családom, a barátaim, az országom jövőjét készülnek tönkre tenni. Azért vagyok itt, hogy megmutassam és elmondjam, hogy nem hagyom, hogy tönkre tegyék a hazámat. Nem hagyom, hogy bezárják a CEU-t! Nem hagyom, hogy megbélyegezzék a civileket! Nem hagyom, hogy bárkit kirekesszenek vagy megbélyegezzenek! Nem hagyom, hogy bárkit lejárassanak a származása, a szexuális irányultsága, a vallása, a fogyatékossága vagy a politikai nézetei miatt! Nem hagyom, mert hiszek az emberek egyenlőségében! Nem hagyom, mert hiszek a közösség erejében!

Úgy tűnik, hogy a rendszerváltás zászlajára tűzött követelések ismét aktuálissá válnak. Ma olyan dolgok ellen kell felemelnünk a szavunkat, amelyekkel szemben nem csak ti és a szüleink, de az egykori fideszesek is tiltakoztak – Soros-pénzeket felhasználva. Mert újra meg akarják mondani nekünk, hogy mit és hol tanulhatunk, hol és hogy élhetünk, kik lehetünk, mit csinálhatunk, kit szerethetünk, kit engedhetünk be a hazánkba! Nem Brüsszelt kell megállítanunk, hanem a rajtunk élősködő magyar oligarchákat!

Elég volt!

Maradjon a CEU Budapesten, a civilek Magyarországon, Magyarország az EU-ban! Nem adjuk a jövőnket, itt maradunk! Követeljük, hogy lehessen jövőnk, itt, ebben az országban! Itt maradunk, és egy szabad és sikeres Magyarországot fogunk építeni! Mi, együtt építjük ezt az országot, romák és nem romák. Mert a célunk közös: egy sikeres Magyarország.

Ez a mi országunk, a mi hazánk! Nem hagyjuk, hogy tönkre tegyék! Nem hagyjuk, nem hagyjuk!

dinokheniDinók Henriett jogász, politológus, kutató
Újpesti roma családban nőtt fel, és már az egyetem első évében bekapcsolódott a roma civil életbe, mint a helyi kisebbségi önkormányzat önkéntese. A Károli Gáspár Református Egyetemen végzett jogászként, a Pázmány és az SZTE volt a következő állomás Phd hallgatóként, legutóbb pedig a CEU politikatudományi mesterképzésén mélyítette el tudását.
Fő szakterülete a gyűlölet-bűncselekmények. Kutatóként több országban, köztük a kanadai Albertai Egyetem Wirth Intézetében is megfordult az elmúlt években, itthon az MTA Jogtudományi Intézetének kötelékéhez tartozik immár hetedik éve. Henriett számos sikeres civil kezdeményezésben vett részt hazánkban és külföldön egyaránt. A Romaversitas programba hallgatóként több mint tíz éve került be, egyetemi évei után is rendkívül aktív és elkötelezett tagja maradt a közösségnek. Az igazgatói posztot február óta tölti be az alapítványnál.

 

Comments are closed.

Videó