W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

Cserdi csoda [168óra]

A nőket tönkretevő cigány macsóságról beszélt az ENSZ-ben Cserdi polgármestere. Az internalizált rasszizmusával nemzetközi turnéra induló politikust eddig is tabudöntögetőnek szánt akcióiról ismerhettük. Balázs András cikke.

bogdán-lászló_168ora

A többségi elvárásoknak megfelelően kommunikált nép­­ne­­velő programokkal országos hírnevet szerző Bogdán László először a „Köcsögmentesítés”, majd az „Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk” szlogenekkel robbant be a köztudatba. A helyi ifjúságot prevenciós célból börtönlátogatásra invitáló politikus homofóbiával súlyosbított kampányát többnyire pozitív médiavisszhang kísérte.

Egy olyan társadalomban, ahol minden tizedik nő családon belüli lelki vagy fizikai bántalmazástól szenved, a férfiak önvizsgálata dicséretes. A riasztó statisztikák azonban nem a roma közösségre, hanem a teljes lakosságra vonatkoznak. A cserdi polgármester cigány férfiak nevében gyakorolt beismerése őszinte gesztus helyett öncélú bűnbakképzés.

A kollektív bűnösség képzetét keltő kezdeményezések persze nem előzmény nélküliek. A roma társadalom „újramárkázásán” dolgozó községi vezető javaslatai a kétezres évek radikális önkormányzati diskurzusának hamis narratíváját idézik fel. A társadalmi feszültségeket etnikus konfliktusként megjelenítő beszédmód a kistelepülési munkanélküliséget korábban is „roma problémaként” igyekezett beállítani.

Noha a cserdi programok a paternalista megközelítés ellenére a közösségi sikerélmény előmozdítását szolgálják, a rendszer működtetése a polgármester akaratán nyugszik. Bár a felülről irányított projektek hozzájárulnak a helyi közösség felrázásához, a mélyszegénységben élők passzivitását kulturális sajátosságnak bélyegezni felelőtlenség.

Míg Bogdán jó szándékához nem fér kétség, a tevékenységét kísérő sajtóérdeklődés a magyar média cigányképéről árulkodik. Az egyszemélyes kezdeményezések modellprogramként való bemutatása önmagában is vitatható, ám a polgármester médiareprezentációja túlmutat a kirekesztett élethelyzet félreértésén.

A községi elöljáróból lett médiasztár pályaíve nem egyedi történet. A magyar nyilvánosság a cigányság képviseletére hagyományosan olyan embereket választ, akik megfelelnek a fennálló konszenzusnak. Balázs András cikke itt folytatódik.

Forrás: 168óra

 

Comments are closed.

Videó