W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsanel, Dzsukel

Csengőt kaptak, hogy ne csengessenek

Kerékpárosok bírságolásának visszaszorítása érdekében indított civil akciót a Roma Produkciós Alapítvány, amely során tizenöt, jelentős cigány lakossággal rendelkező településen dolgoztak a szervezet munkatársai.

kerek_parbeszed_cov

Az elmúlt években több civil kezdeményezés, köztük a Roma Sajtóközpont „Nincs rajtuk kalap” programja hívta fel a figyelmet, arra a jelenségre, hogy a vidéki kistelepüléseken élő cigányokat előszeretettel bírságolják a rendőrök. Az RSK néhány hét alatt ötven településen talált abszurd, vagy túlzó bírságokat, a 142 eset 40%-a hiányosan felszerelt bicikli miatt kirótt, gyakran több tízezres büntetés volt.

E gyakorlat visszaszorítása volt a célja a Roma Produkciós Alapítvány programjának, amely során tizenöt településen keresték fel a lakosságot. A projekt keretében közösségépítési módszerekkel igyekeztek felkészíteni a cigányokat érdekeik hatékonyabb képviseletére, a helyi vezetéssel történő párbeszéd elindítására. A projektbe igyekeztek bevonni a helyi rendőrkapitányságokat és a településvezetéseket is. Az alapítvány munkatársai a bírságok drasztikus csökkenését várják attól, hogy minden érintett településen ötven-ötven biciklit felszereltek lámpával, csengővel, prizmával és láthatósági mellénnyel.

A projektet a Norvég Civil Alap támogatta

Kapcsolódó:

Létük eleve rendbontás

[Spiró György] Változatok

[Parti Nagy Lajos] Romabicikli

[Kukorelly Endre] Ezért kifizette – Helyzet, leírás

[Háy János] A zebra

A magyar rendőröket nem érdeklik, Bécsben díjat kaptak a túlbírságolt romák [HVG]

 

Comments are closed.

Videó