W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Civilek sikere: az etikai bizottság elítélte a cigányozó bírót

A több mint 30 szervezetet és volt kisebbségi ombudsmanokat tömörítő „Civilek a rasszizmus ellen” nevű csoport üdvözli az Országos Bírói Etikai Tanács (OBET) állásfoglalását, mely szerint a bíró magatartása etikátlan volt.

CFCF_kepeslap_cover

A civil szervezetek korábban együtt tiltakoztak a Gyulai Törvényszék bírájának súlyosan előítéletes, a cigányságot megbélyegző indoklása ellen, melyet az Új Magyar Gárda utódszervezetét, a Szebb Jövőért Egyesületet legitimizáló ítéletéhez fűzött.

A tiltakozók 2014. április 30-án leveleket írtak az ítéletet hozó dr. Mucsi Erika bírónak, és munkáltatójának, a Gyulai Törvényszék elnökének, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének és az OBET elnökének annak érdekében, hogy ne születhessenek Magyarországon az alkotmányosság és az emberi jogok eszméjével ellentétes ítéletek, a kirekesztő bírói megnyilatkozás pedig ne maradhasson következmények nélkül.

Az OBET június 2-án nyilvánosságra került május 26-i állásfoglalása megállapította: „Az a magatartás, hogy a bíró ítéletében saját véleményét, értékítéletét is kifejti, etikátlan.” Az OBET szerint az inkriminált indokolás az Alaptörvény szellemiségével is szembemegy, hiszen, mint írják „A jogállamiságból következő alapvető elvárás, hogy a nemzeti, etnikai, faji, vagy vallási közösségekkel kapcsolatos, bármilyen formában megjelenő véleménynyilvánításnak meg kell felelnie az Alaptörvényben írt követelményeknek. A véleménynyilvánítás nem sértheti e közösségek méltóságát (…).”

Az Etikai Tanács úgy véli, hogy amennyiben egy bírói ítéletben magánvélemény jut kifejezésre, úgy a bírói függetlenség mellett a jogbiztonság alkotmányos követelménye is sérül. – igaz, mindezt feltételes módban írták, de megpendítették Mucsi Erika bírónak az eljárásból való kizárását is. Minderre azonban nem a Tanácsnak, hanem a munkáltatónak van joga, a Gyulai Törvényszék elnöke pedig 30 napja nem válaszolt a tiltakozó civilek levelére – áll az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) közleményében.

Az aláírók közül többen képeslapküldő kampánnyal is sürgetik a Gyulai Törvényszék elnökét az intézkedésre, annak érdekében, hogy soron kívüli vizsgálatot folytasson a bíró alkalmatlanságának megállapítására. Mucsi Erika bíró több száz képeslapot kapott magánszemélyektől  „Roma vagyok nem életforma” és „SZÍNtiszta igazságszolgáltatást!” – üzenetekkel.

A képeslapküldő kampány mindaddig tart, amíg a Törvényszék megnyugtató választ nem ad az etikátlan bírói ítélkezés ügyében.

Az OBET állásfoglalása, a „Civilek a rasszizmus ellen” tiltakozó levelei a tiltakozó képeslapok, és további információk letölthetők:  http://cfcf.hu/hu/programjaink/a-ciganysag-nem-eletforma.html

 

Comments are closed.

Videó