W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Cigányok, rendőrök, meg a jogegyenlőség [Gépnarancs]

Talán a legszegényebb és a leggazdagabb cigányokkal – utóbbiak közül is inkább a gengszterekkel – bánnak nagyjából úgy a rendőrök, mint a hasonló helyzetű „magyarokkal”. Ami a végül is nem jelentéktelen létszámú többieket illeti, őket naponta diszkriminálják.

gepnarancs_foto_igazoltatas

A hajléktalanokat származásra való tekintet nélkül zargatják a rendőrök és a mindenféle más egyenruhások – ez is „jogegyenlőség” – a jogfosztottságban. Ezt gyakran láthatja bárki. Ami a „kőgazdagokat”, illetve közülük is a gengsztereket illeti, vélelmezem: a rendőrök velük, ellenük is nagyjából egyformán, származásra való tekintet nélkül járnak el – vagy éppen egyformán nem járnak el…

A többiek..? Sétálhatnak az utcán egyedül vagy partnerükkel, ismerőseikkel; lehetnek jámborak, akármilyen békések: ha a közelükben rendőr van, a cigányok aligha ússzák meg az igazoltatást. A Józsefvárosban nagyon sok ilyen esetet láttam, de szerte a fővárosban és szerte az országban sok a hasonló tapasztalat.

A mai eset (nem józsefvárosi): a zebránál két rendőr traccsol egymással, kedélyesen. De azért, mint kiderült, figyeltek! Mellettük jöttek-mentek emberek, mindenfélék: ügyet sem vetettek rájuk. Ám amikor egy cigánynak látszó fiatalember akart átmenni a túloldalra – nem volt topis, nem volt banditának vélelmezhető „vad arcú”, kigyúrt alak –, egyszer csak egyikük hanyagul intett a mutatóujjával. És a fiatalember tudta: jobb, ha észreveszi az „intézkedést”.

Pár perc múlva „szabadult”.

Vajon milyen érzés lehet olyan országban élni, amelyben származása miatt – ez nagyon egyértelműnek látszik, rengeteg tapasztalat alapján – igazoltathatják az embert? A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Gépnarancs

Comments are closed.

Videó