W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Cigányok az Eurovíziós Dalfesztiválon

Gratulálunk Pápai Jocinak a szép szereplésért az Eurovíziós Dalfesztiválon! A Roma Sajtóközpont a dalverseny elmúlt bő két évtizedes történetében két roma énekest is talált, akiknek Jocihoz hasonlóan megadatott, hogy hazájukat képviseljék. A lengyel Edyta Gorniak ráadásul második lett 1994-ben. 
UPDATE: a cseheket 8 éve szintén romák képviseleték.

eurovision_roma

Az Eurovíziós Dalfesztivál tegnapi döntőjén a rangos nyolcadik helyezést elért Pápai Joci pár napja azt nyilatkozta, hogy, számára már az győzelem, hogy egyetlen romaként a döntő résztvevője lehetett.

A Roma Sajtóközpont utánanézett, és két cigány gyökerekkel rendelkező előadót is talált, akik részt vettek már a megmérettetésen. Az apai ágon roma Edyta Gorniak a lengyel népnek szerzett óriási örömet 1994-ben, amikor második helyezést ért el az Eurovíziós Dalfesztiválon. A négy oktávos hangterjedelmű, ma 44 éves énekesnő a lengyel popzene állócsillagának számít és minden idők legsikeresebb előadói közt emlegetik.

Azis – igaz, Mariana Popova vokalistájaként – Bulgáriát képviselte az Eurovízión 2006-ban, az elődöntőből azonban nem jutottak tovább. A török és roma felmenőkkel rendelkező pop-folk zenészt Bulgária legjelentősebb előadói között tartják számon: az elmúlt években hatszor választották az ország legjobb énekesének.

UPDATE: cseh kollégáink a Romea.cz-től jelezték, hogy országukat 2009-ben nem is egy előadó, hanem egyenesen egy roma csapat, a gypsy.cz kéviselte. A cigány zenekar sajnos kiesett az elődöntőben, de azóta is jelen van a cseh könnyűzenében.

az alábbi videóban mi másról, mint egy tűzpiros zsiguliról énekelnek:

Híres cigány könnyűzenészeket bemutató sorozatunkat itt olvashatja.
A 2015-ös Roma Napra készített mixünket itt hallgathatja meg.

Comments are closed.

Videó