W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Cigány hatalmi konstrukció lánccal: a vajda

Volt-e, van-e, netán lesz-e vajdarendszer Magyarországon? Cigányok vajdájáról, vagy cigányvajdáról beszélünk? A romákat alapvetően kriminalizáló szemléletben vajdákat kijelölő többségi konstrukcióról van-e szó, vagy az etnikus törekvések intézményesülnek, és új “népszokások” alakulnak ki? Egy tanulmány szerint “vajda az, aki annak mondja magát”. Mi hát az igazság?

Ritka és értékes tárgy került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe az elmúlt évben. A vásárlást az NKA miniszteri kerete fedezte. Az ezüstből készült ötvös remeket és annak társadalomtörténeti jelentőségét a nagyközönség első alkalommal január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ismerheti meg a Vajdalánc című programon.

A lánc két részből áll. Egyik felén alul-felül egy-egy nagyméretű rozetta formájú korongban oroszlánpár küzd egy tekerődző óriáskígyóval, körülöttük tizennyolc “sziromban” ezüstszálas filigrán díszítéssel. A másik fele egy nagy korong, végében kapocs szolgál a két rész egybefogására. A felső korongból kijövő láncot elvágták, s egy újabb motívumot – két oroszlán között magyar címer – építettek be, oldalt egy-egy II. Józsefet ábrázoló ezüstpénzzel. Az egyik korong hátára az 1774-es évszámot karcolták. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a 19. század legelején készült a mentekötő. A kételemű tárgy összsúlya 1550 gramm, anyaga 13 latos antik ezüst.

A tárgy közgyűjteményi elhelyezését indokolta az is, hogy nemcsak egy ötvös-remekről van szó, de a konkrét tárgy társadalomtörténeti kontextusa is igen izgalmas: milyen időszaktól jellemző Magyarországon a vajda intézménye, hogyan változott ez az intézmény, milyen szerepet töltenek be, és hogyan öröklődnek a vajdaságot kifejező jelvények?

Január 21-én, 17.15-kor Katona Edit néprajz-kutató és Szuhay Péter kultúrantropológus bemutatja a műtárgyat és megszerzésének körülményeit a Néprajzi Múzeumban. Ezt követően Szuhay Péter tart előadást a vajda intézményéről. A belépés ingyenes.

 

Comments are closed.

Videó