W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Prikezsia

Brutális rendőri fellépés Szlovákiában [video]

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) video bizonyítékot szerzett arról, hogy a szlovák rendőrök brutálisan megtámadtak egy roma telepet, ütlegelve gyerekeket, asszonyokat, időseket és férfiakat egyaránt. Az eset Zborovban, észak-kelet Szlovákiában történt idén április 16-án.

A felvételen jól látszik, hogy a rendőrök ellenállást nem tanúsító embereket ütlegelnek gumibottal. Három emberhez mentőt kellett hívni, az ERRC szerint a rendőrség szándékosan akadályozott egy mentőt a helyszínre érkezésben. Az erőszakot lefilmező tanúkat a rendőrök aznap este felkeresték, és felszólították őket, hogy töröljék az eseményekről készített felvételeket.

De nem mindenkit lehetett megfélemlíteni, így jutott el az egyik felvétel a jogvédő irodához.

A felvétel készítője az alábbiakat mondta el az ERRC-nak: „Az első rendőrautó 5 és 6 óra között érkezett, később megjelent még hat egyenruhás rendőr, és két másik civilben. Egy fiatal fiú megsérült, valamint egy negyvenes férfit a földre taszítottak, annak ellenére, hogy a rokonai közölték a rendőrökkel, hogy szívbeteg. A felvételen látszik, amint egy idős hölgyet szintén a földre löknek a rendőrök.”

A rendőrséget telefonon hívta ki valaki, aki szerint verekedés tört ki a telepen. Kierkezésükkor a rendőrök válogatás nélkül ütlegelni kezdtek mindenkit.

Robert Kalinak szlovák belügyminiszter nemrég jelentette be, hogy növelni fogja a rendőrök számát a azokon a településeken, ahol nagy számban élnek romák. Az ERRC megvizsgálta a kérdéses területek bűnügyi statisztikáit, és azt találta, hogy nem ezeken a területeken a legmagasabb a bűnözési ráta, de ami beszédesebb:

A szlovák kormány adatai szerint sincs szoros összefüggés a településeken élő romák száma és a bűnelkövetés aránya között.

A jogvédő iroda megkereste a szlovák kormányt ez ügyben, de nem kapott megnyugtató választ, csupán annyit, hogy a szlovák rendőrség nem diszkriminál faji alapon.

Az ERRC szerint semmi nem bizonyítja, hogy a rendőrök számának növelése csökkenti a bűnözést a kérdéses területeken, a videófelvétel viszont egyértelmű: a rendőrök számának növelése legfeljebb a rendőrségi brutalitás mértékét növeli.

Az ERRC várja a rendőrség szóvivőjének válaszát az esettel kapcsolatban, és további vizsgálatokat folytat, hogy megtalálja a felelősöket.

A szlovákiai magyar lap, az Új Szó szerint Tibor Gašpar rendőrfőkapitány a felvétel megtekintése után azt ígérte, az ügyben eljárást indítanak.

via ERRC

 

Comments are closed.

Videó