W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Brazilok – új magyar játékfilm készül

A foci és a szerelem minden gátat áttör a romák életében, ígérik a Brazilok című film készítői, akik már a műfaj meghatározásánál sem álmodnak kicsit: a „könnyed, humoros etnomesét” a Nemzeti Filmalap is több mint 360 millió forinttal támogatta. A rendezőt, M. Kiss Csabát kérdeztük.

brazilok_cov

“A történet egy kis magyar faluban játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák focicsapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. Ráadásul idén a győztes csapatot  egy – a faluból elszármazott – milliomos Rióba is meghívja. A falusiakat teljesen felkavarja a hír, de a lehetőség a romákat is sokkolja, hiszen a pályán épp azokat kéne legyőzniük, akiktől a hétköznapokban az életük függ: a tanárokat, a rendőröket, a helyi erős fiúkat és a Hivatal csapatát” – szerepel az M. Kiss Csaba által jegyzett, most készülő film ismertetőjében.

A film erős sztereotípiákra építkezik a karakterek bemutatásánál: sittes fiatal fiú, iszákos, féllábú apuka, gyönyörű, egzotikus kislány tűnik fel többek között. Az újságíróknak szóló filmismertető is kissé paternalista irányt vett: „A Brazilok üzenete, hogy a magyaroknak muszáj játékba hozni a romákat, a romáknak viszont muszáj lenne megtanulni játszani.” Mármint focizni, gondolom én.

A film forgatásán a forgatókönyvíró-rendezőt kérdeztük.

Brazilok_werk2

Középen M. Kiss Csaba, rendező

RSK: Egy valamirevaló rasszista vicc minimum egy jó brazilozással kezdődik. Szerencsés a címválasztás?

M. Kiss Csaba: A valóságból merítettem a címet. Még 1997-ben újságíróként Sirokon forgattunk, az ottani roma focicsapat hívta magát így. Ezért vettem magamnak a bátorságot.

RSK: A film végére a brazilokból, azaz a romákból magyarok lesznek. Ennek a pontos jelentéséről ugyan nem beszélhetünk, mert az már spoiler lenne, de mégis, mit jelent mindez?

MKCS: Mondjuk úgy, hogy emberekké válnak. Ha valaki valamilyen erőfeszítést tesz a saját érdekében, attól emberré válik, megbecsülik, befogadják. A történet egyik súlypontja az, hogy a cigány-magyar együttélés problémáját bevittük egy focipálya területére. A focipályán egyszerűbbek a szabályok, mint az életben, sokkal átláthatóbb a játék. Van egy bíró, van győztes, van vesztes. A focimetafora tehát adta magát. A komoly mondanivaló mellett ez a film mégis inkább egy vígeposz. Tehát szórakoztató, szerethető film, szerethető karakterekkel. Ezt pedig azért tartottam fontosnak, hogy minél több ember számára befogadható legyen.

RSK: Kinek szól ez a film egyáltalán?

MKCS: Bárkinek. Remélem, nem annak a 100-150 ezer embernek, aki elmegy ma egy magyar filmre. Sokkal több embernek szeretnék szólni. Minden olyan embernek, aki szereti a jó filmeket.

RSK: Na jó, de akkor miért nem egy könnyed vígjátékot készít inkább? Az RSK teljes cikke itt, a Magyar Narancs oldalán olvasható.

Suri Szilvia

Comments are closed.

Videó