W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Egyéb, Prikezsia

Börtönszálló hajléktalanoknak – tiltakozott az AVM

Nagy rendőri készültség mellett tiltakozott A Város Mindenkié csoport a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, és a kifejezetten hajléktalanok előállítására kialakított intézmények bezárásáért.

AVM_zarkahelyettlakhatast_k

2014. február 22-én A Város Mindenkié (AVM) csoport performansszal egybekötött tiltakozást szervezett a Budaörsi úton a hajléktalan emberek előállítására kialakított intézmény bezárását és a hajléktalanságot büntető törvény eltörlését követelve. A jelentős rendőri jelenléttel kísért akció során a csoport aktivistái egy 15 méteres transzparenst feszítettek ki az intézmény kerítésére „Zárka helyett bérlakást!” felirattal.

AVM_zarkahelyettlakhatast03

Erdős Virág saját versét szavalja a tüntetésen
Fotó: Vörös Anna, fotokontakt.hu

Az Alaptörvény negyedik módosítása teremtett lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy kitiltsák a hajléktalanokat a közterületekről. A szabálysértési törvény alapján az önkormányzatok kijelölhetik azokat a területeket, ahol tilos az “életvitelszerű tartózkodás”. Tavaly év végén a főváros kialakította „hajléktalanmentes zónákat”.

 

AVM_zarkahelyettlakhatast04

Bennfentes Kívülállók Közkórusa
Fotó: Vörös Anna, fotokontakt.hu

Az AVM közleménye szerint Soltész Miklós államtitkár már 2010 végén kérte az önkormányzatokat, hogy keressenek a hajléktalan emberek előállítására alkalmas helyiséget. Először 2011 őszén a VIII. kerületben, majd a IX. kerületi Aszódi úti szállón alakítottak ki szabálysértési irodát. A legújabb, Budaörsi úti intézményt, melyben a Máltai Szeretetszolgálat működtet krízisszállót, az AVM börtönszállóhoz hasonlítja. Szerintük szociális és emberjogi szempontból is elfogadhatatlan, mert nem felel meg a minimális szociális elvárásoknak sem, és törvényes keretet ad a fedél nélkül élő emberek büntetésére.

Tavaly november óta összesen 75 embert büntettek meg csak azért, mert nincsen hol lakniuk. Az életvitelszerű közterületi tartózkodással kapcsolatos hatósági intézkedésekre 226 millió forintot különített el a kormány. Az AVM szerint a közvagyont nem a leginkább elesett emberek üldözésére, hanem az elérhető és megfizethető szociális bérlakások számának növelésére kellene felhasználni.

A Város Mindenkié hajléktalan emberek és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

Hozzászólás

Videó