W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel, Sukár

Belső impressziókból táplálkozó mágikus-látomásos festmények [Magyar Hírlap]

Balázs János munkái „zűrzavaros rejtelmek”, amelyekben „ott bujkál a világ egész létezése”. 

Balázs János festményeiben belső víziói ötvöződnek a cigány mesék misztikus világával és a valóság elemeivel. A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Glóbusz című kiállítása ezekből a mágikus-látomásos művekből mutat be egy válogatást az alkotó születésének száztizedik évfordulójára emlékezve.

Szurrealistakompozicio

Szürreális kompozíció oltárasztallal

A kiállítás különlegessége, hogy a festő és rajzoló Balázs János mellett a művész lírai és prózai munkásságát is megismerhetjük, a festmények mellett ugyanis szép számmal szerepelnek a tárlaton az alkotó versei, kéziratai is. A szervezők ezenfelül törekedtek arra is, hogy Balázs munkásságát méltó kontextusba rakják, azt elhelyezzék Salgótarján történetének egy jellegzetes korszakában.

A kiállítás két nagyobb egységből épül fel: a falakon szereplő nagyobb vásznakat a kiállítótér beugrójába installált enteriőr egészíti ki. Ez utóbbi tér falait semleges színű papírral vonták be, ami egyrészt még jobban előtérbe állítja a rajta elhelyezett munkákat, ugyanakkor ennek az egyszerű és olcsó anyagnak szimbolikus jelentése is lehet: utalhat a remeteként élő Balázs János szerény, nélkülöző életmódjára, esetleg még arra is, hogy a művész, ha vászon híján maradt, akkor akár tíz-húsz filléres rajzlapokra, sőt még saját ingjére is festett.

Balázs_János_-_Szétlátásaim_a_világba_wiki

A nap szerelmese

Az enteriőrben Balázs János kisebb méretű tanulmányai, festményei, valamint verseinek kéziratai szerepelnek látszólag véletlenszerűen, rendszertelenül rendezve, azonban jobban megvizsgálva világossá válik, hogy a képzőművészeti és a lírai alkotások egymással szoros kölcsönhatásban állnak.

01_Balazs_Janos_ajovovilagurai_small

A jövő világ urai

Az egy tárgyra koncentrálás helyett sokkal inkább az ide installált művek kontextusai, azok viszonyai a fontosak: ezekből a munkákból ugyanis Balázs János valósága, a cigány sors mindennapi megélése és a salgótarjáni lét rajzolódik ki. Az egyik falon belső terekről – székről, cipőről, zenedobozról – készített, van Gogh és Cézanne stílusára is emlékeztető festményeket találunk a versek mellett, amelyekből Balázs János személyes környezete rajzolódik ki, míg a szemben lévő falon a házakat, utcákat kékekkel, zöldekkel és Gauguinhez hasonló kontúrozással, színkitöltéssel megfestett munkák egy városi környezetet, a pécskődombi cigánytelepet jelenítik meg. A belső falra inkább absztrakt és szürreálisabb munkák kerültek, ugyanakkor érdemes még kiemelni a sarokban meghúzódó kis festőállványra helyezett képet is, amelyen szintén a cigánytelep elevenedik meg némi konstruktivista beütéssel. […]

A kiállítótérben a festményeket kisebb tablók választják el egymástól, amelyeken a művészről és a cigánytelepi létről látunk fotókat, ezek pedig Balázs jános egy-egy versével egészülnek ki, így a festmények kontextusáról, születési helyükről és körülményeikről is többet megtudhat a látogató, miközben jobban elmélyedhet Balázs János lírai munkásságában is. A sarokban futó vetítések is a művész életkörülményeiről beszélnek részletesebben, míg az alattuk található vitrinekben az alkotó vázlatfüzeteit, kéziratainak gyűjteményét lehet megtekinteni. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Hírlap

Teremtes (o.v.60x70)_Balazs_Janos_small

Teremtés

Kapcsolódó:

Balázs János

 

Comments are closed.

Videó