W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Beidézték, mert részt vett egy sajtótájékoztatón

Gyülekezési joggal való visszaélés ügyében tanúként idéztek be egy roma aktivistát, mert részt vett egy sajtótájékoztatón. A megyei rendőrfőkapitányság korábban úgy nyilatkozott, hogy nem történt jogsértés.

idezes_tiszavasvari2

Amint arról korábban hírt adtunk, 2016 február 15-én az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán “A Becsület Légiója” nevű szervezete és a tiszavasvári önkormányzat között megállapodás született. A megállapodás kitért többek között „a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá” tételére, a „békés cigány-magyar együttélés” elősegítésére, de a szervezet tevékenységét tekintve a helyi cigány telepek lakói rendfenntartási feladatok átvételét is sejthették az együttműködés mögött – másnap reggelre pánik is kitört.

A polgármesteri hivatal épületében zajló esemény napjára a megyei cigány kisebbségi önkormányzat sajtótájékoztatót hirdetett. A megállapodás híre ettől függetlenül is gyorsan terjedt a kisvárosban, ezért a sajtó munkatársain (a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a megyei lap, a szon.hu és a Kelet-Magyarország napilap, és mások) kívül nagy számú helyi lakos is megjelent az önkormányzat épülete előtt. Az Átlátszó.hu minderről videót is készített, a megjelent újságíróknak pedig nyilatkoztak a sajtótájékoztató szervezői.

Az eseményt követően valaki feljelentést tett gyülekezési joggal való visszaélés miatt, és eljárás indult az ügyben. Az iskolai szegregáció elleni küzdelem kapcsán ismert nyíregyházi roma aktivistát, Glonczi Lászlót tanúként fogja kihallgatni a rendőrség, de vélhetőleg mások is idézést kapnak, akik részt vettek a február 15-i sajtótájékoztatón.

Glonczit és egy társát egyébként igazoltatta is a helyszínre bejelentésre kiérkező rendőrség. Azt vizsgálták, megsértették-e a gyülekezési jogot.

sajttaj_tvasvari_megyei_cko

A gyülekezési jog megsértése egy sajtótájékoztató kapcsán nem merülhet fel. A polgármesteri hivatal előtti terület közterület, oda bárki hirdethet sajtótájékoztatót – mondta el az RSK-nak dr. Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója.

Több internetes portál is tüntetésként, tiltakozásként, demonstrációként tudósított a februári eseményről. Például a tiszavasvári online, a szon.hu, és a Kelet-Magyarország. Kétségtelen, hogy az összegyűlt tömeg néhány tagja hangot adott nemtetszésének, de bejelentésköteles, szervezett demonstrációra az RSK által ismert tények és az Átlátszó már említett videója alapján semmi nem utal.

Az Átlátszó újságíróját, Móricz Csabát emailben már másnap, 16-án arról tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság, hogy nem történt jogsértés:

A Tiszavasvári Rendőrkapitányság 2016. február 15-én délelőtt egy nagyobb csoportosulásról kapott bejelentést a városban. Annak tisztázására, hogy a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá eső rendezvényről van-e szó, a rendőrök a helyszínen adatgyűjtést végeztek. Ennek során a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 32. § alapján felvilágosítást kértek, illetve a 29. § (1) bekezdés a) pontja és a (3) bekezdés alapján igazoltattak egy személyt, aki elmondta, hogy egy sajtótájékoztató zajlott le, erről önként mutatta meg saját kezében tartott telefonján egy internetes portál hírét a rendőröknek. A rendőri intézkedés nem állapított meg jogsértésre utaló körülményt.

Ezek alapján nem érthető, miért akarnak most mégis tanú(ka)t meghallgatni.

 

Comments are closed.

Videó