W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Balog megsértette áldozatainkat [nol]

Anyám és sorstársai miatt személyes sértésnek érzem, ezért nem tudok elmenni a Balog-nyilatkozat mellett, amelyet a Pharrajimos, a roma holokauszt napján tett.

ferkovics06

Kép: Ferkovics József

A Népszabadság internetes kiadásában Balog: Ilyen még egyszer nem történhet meg címmel olvastam. A cikkből kiderül, hogy a református pap-miniszter e napon inkább a templomba ment, mint a cigány emlékműnél tisztelte volna meg az áldozatainkat, és a rájuk emlékezőket.

De a mise előtt felhívta a rádiót, hogy üzenjen nekünk, emlékezőknek. Már az elején furcsán indít, amikor azt mondja:

„Az egyházi szertartás mentes a napi politikai csatározásoktól…”, pár mondattal odébb „…a megemlékezésnek szomorú aktualitást ad, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején elkövetett roma gyilkosságok egyike…” – tényleg politikamentesen üt az ellenfelein. Majd azt mondja: „arra is vigyázni kell, hogy a cigányságban ne tengjen túl az áldozatmentalitás, mert az a saját belső erejét, erőforrásait veszi el az újrakezdéstől.” Vagyis, ne foglalkozzunk annyit anyáink, nagyszüleink szenvedésével, elvesztésével, a végén még túltengünk.

Végül a miniszter előjön egy történészi szenzációval, ami magyarázatot ad a papi intelmeire: „Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el.”

Itt valami nem stimmel!Patapoklosi, Somogyapáti, Zalakomár, Zalalövő, Székesfehérvár, Komárom, Nagydobsza, Versend, Pécs, Kaposvár, és még sorolhatnám, nem Magyarországon voltak 1944-ben, hanem Ausztriához csatolva?

Ismerkedjen meg az erőforrásminiszter a családom történetével: 1944. november 15-én a Somogyapáti és Patapoklosi, Ferna-tanyán élő cigányokat a „tollasok” (ahogy anyám hívta a csendőröket) összeszedték, köztük anyámat is, aki ekkor 10 éves volt. Szigetvárig 5 km volt az út. Anyám emlékei szerint ütve, rugdosva kísérték őket az ottani vasútállomásig. Itt marhavagonokba rakták a romákat, és Komáromba, a Csillagerődbe vitték őket. Ott voltak politikai foglyok, zsidók és cigányok is. Balogh József teljes cikke felmenőinek megrázó történetével itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

Comments are closed.

Videó