W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

[Balázs András] Romák és tabuk

Cserdi polgármestere a 168 Órában megjelent írásomra a Hír TV Online-nak adott terjedelmes nyilatkozatában reagált. Bogdán László a cigány hagyományokból eredő problémák kimondásáért száll síkra. Balázs András írása.

bogdan_cserdi

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a romaügy politikailag korrekt megközelítése csupán az értelmiségi elit szabadidős elfoglaltsága, emlékezzünk meg a polgárjogi aktivizmus hazai előzményeiről. A rendszerváltó cigány értelmiség nyolcvanas években megfogalmazódó követeléseitől a roma közösség önvizsgálatát elsőként felvető Forgács Istvánig hosszú út vezetett.

1989-ben, a szélesebb nyilvánosság számára ekkor láthatóvá váló roma értelmiségi mozgalom részeként a Gettóellenes Bizottság igyekezett választ találni a rendszerváltás kihívásaira. Bár az ekkor létrejövő szervezetek sokat tettek saját közösségük képviseletéért, az évtizedes elnyomást nem tudták felülírni. Az ellenséges közhangulat dacára a jogvédők vették védelmükbe mindazokat, akiket az állam magára hagyott. Napjaink öntudatos roma polgárait éppen azok az intézmények juttatták versenyképes tudáshoz, amelyeket Orbán-rezsim megpróbál ellehetetleníteni.

A cigány értelmiség fokozatos építkezése azonban nem érintette meg az egzisztenciális szorongás csapdájában vergődő többségieket. A lecsúszástól rettegő középosztály világossá tette, hogy nyomorba zárt honfitársainkkal nem kíván sem közös szolgáltatásokat, sem közös társadalmi tereket.

Noha a kétezres évek végén a családtámogatási ellátások a jóléti kiadások mindössze 15 százalékát jelentették, a segélyek pedig négy százalék körül mozogtak, a „jóléti függőség” kérdése eluralta a közbeszédet. A plazmatévé előtt segélyre várakozó cigányok legendája beleégett az emberek tudatába. Ahogy a jóléti konszenzus politikája, úgy a polgárjogi mozgalom is támogatottság nélkül maradt.

E folyamat veszélyeit a populista politikusok mellett a roma értelmiség néhány szereplője is felismerte. A teljes írás itt olvasható.

Forrás: 168óra

kapcsolódó:

Cserdi csoda

 

Comments are closed.

Videó