W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

Az iskolai elkülönítés a gazdaságot is lehúzza [Népszava]

Még csak nem is vitázott a parlament igazságügyi bizottsága arról a törvénymódosító javaslatról, amit tavaly októberben nyújtott be Trócsányi László igazságügyi miniszter a roma diákok iskolai elkülönítése ügyében – értesült a Népszava. Brüsszel tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ha nem történnek érdemi intézkedések, az ügy a Luxemburgi Európai Bíróság elé kerül.

P033731000102-541509_CFCF_Jourova

Mohácsi Erzsébet, a CFCF vezetője, Vera Jourová, Ujlaky András
Foto: EB

Brüsszelben fogadta az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) vezetőit Vera Jourova, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa. Mohácsi Erzsébet és Ujlaky András petíciót adott át a biztosnak, amelynek aláírói azzal a kérelemmel fordultak az EB-hez, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel a magyarországi roma gyermekek oktatási esélyegyenlőségének előmozdításáért, az őket érő szegregáció minden formájának megszüntetéséért.

A brüsszeli bizottság munkatársai 2015-ben hónapokon át tanulmányozták a szegregáció megszüntetésére tett kormányzati erőfeszítéseket. Noha a kabinet folyamatosan azt kommunikálja, mindent megtesz az ügyben, a szakembereket nem sikerült meggyőzniük, az EB pedig tavaly májusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Aggályosnak találták például, hogy a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak sajátos nevelési igényű tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül. Az eljárást Vera Jourova felügyeli.

“Jourova uniós biztos megerősítette, hogy a bizottság nagyon komolyan veszi a roma gyerekek iskolai szegregációját, ami nemcsak emberi jogi szempontból megengedhetetlen, de súlyos gazdasági következményei már ma is jól láthatóak a munkaerőpiacon” – mondta lapunknak Ujlaky András. A CFCF kuratóriumi elnöke figyelmeztetett: ha a kormány nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek és nem változtat szegregációs gyakorlatán, az ügy a Luxemburgi Európai Bíróság elé kerül. Ezt Vera Jourova is megerősítette.

Ujlaky szerint a luxemburgi bíróság azt vizsgálná, a kormány valóban megsértette-e az uniós csatlakozáskor aláírt nemzetközi szerződésben vállalt valamely kötelezettséget – ez esetben a faji egyenlőségről szóló irányelvet. “Amennyiben a bíróság megállapítja a szerződésszegést, annak – a reputációs kockázat mellett – súlyos pénzügyi következményei lehetnek, Brüsszel akár a fejlesztési források folyósítását is felfüggesztheti” – mondta. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Népszava

kapcsolódó:

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen az iskolai elkülönítés miatt

Szabad iskolaválasztás – ha van, aki kiharcolja

Vallási köntösbe bújtatná a cigány tanulók elkülönítését az állam

Olyan rendelet jön, ami alapján a cigány gyerekek többségét el lehet majd különíteni az iskolákban

Roma felzárkóztatásra is kevesebbet költ Magyarország, mint a menekültellenes kampányra [Átlátszó]

 

 

Comments are closed.

Videó