W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Az elsődleges felelősség az állam üzemeltetőinek kezében van

Vajon milyen lesz a magyar társadalom 2040-ben? Hogyan élnek itt a romák akkor? Befogadó vagy kirekesztő társadalomban élünk majd? Létezik még a szegregáció? – Ezekkel és hasonló kérdésekkel indított kerekasztal beszélgetést az idén 25 éves Autonómia Alapítvány november 11-én. A beszélgetésben Kovách Imre szociológus, Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője és a Nyomor széle blog szerzője, valamint Setét Jenő polgárjogi aktivista vett részt.

Kíváncsi vagy, milyen lesz Magyarország 25 év múlva? - Besz

Ritók Nóra és Setét Jenő
Fotó: Autonómia Alapítvány

“Azt gondoltuk, izgalmas lehet a 25 éves szülinap apropóján nem csak visszatekinteni az Autonómia Alapítvány és a roma integráció 25 évére, hanem megpróbálni kitekinteni előre is.” – mondta Kelemen Ágnes, az alapítvány egy munkatársa a rendezvény kezdetén.

A beszélgetőpartnerek kiválasztásánál az volt a szempont, hogy legyen köztük a terepen dolgozó, a roma integrációs folyamatokat sok éve kísérő és alakító ember, legyen köztük aktivista, és legyen az intézményi keretek között dolgozó, fejlesztő szakember.

A Kerényi György által moderált beszélgetés első felszólalója Kovách Imre szociológus volt. Az MTA tudományos tanácsadója hangsúlyozta, nem csupán a politikát kell felelősségre vonni a jelenlegi helyzetért. A szakember szerint, ha nem lesz erős roma középosztály, akkor nem lesz változás. Kovách úgy látja, a civil társadalom nem készült fel a harcokra és a fiataloknak is aktívabbnak kellene lenniük.

“Az elsődleges felelősség az állam üzemeltetőinek kezében van!”

Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója szerint “az agyament konszenzusok egyike a »bűnös szegénység«, miszerint a társadalom egyetért abban, hogy a munkanélküliek nem is akarnak dolgozni. Minőségváltozás történt a rendszerváltás ideje óta. Akkor még államalkotó tényezőnek tartották a romákat, most pedig örülnünk kell, hogy nem osztottak szét minket az országok között!”

Setét Jenő szerint a probléma komplex, így a megoldásnak is annak kell lennie: “fontos a civil aktivitás, de ismernünk kell a határait, hiszen a civilek nem tudnak mindent megoldani. Az állami újraelosztás például a politika feladata. A roma kezdeményezéseket általában hatástalanítják, mint a bombát. A civilek meg vannak gyengülve, és az állam mindent meg is tesz, hogy ez így maradjon. A társadalom pedig foggal körömmel ragaszkodik és harcol a rasszizmusáért, kirekesztéséért. Tudják, hogy milyen GDP-változást idézne elő, ha leomlanának a kirekesztés falai. Jelenleg nem látok szövetségest.”

Kíváncsi vagy, milyen lesz Magyarország 25 év múlva? - Besz

Kovách Imre, Kerényi György, Ritók Nóra, Setét Jenő
Fotó: Autonómia Alapítvány

Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója  is borúsan látja a helyzetet: “Jenőhöz csatlakoznék. El nem tudom képzelni, hogy 2040-re fel tudnánk állni. Nem tudok pozitívan nyilatkozni a roma integrációról.”  A szakember úgy érzi, hogy ezen a területen most nincs szakmaiság, és a demokratikus viszonyok csökkenése is ront a helyzeten. “Mindig megkapom, hogy a szakpolitikai szintet el kell engedni, egy civilnek az nem dolga, foglalkozzon csak a helyi jólét megteremtésével.” – tette hozzá.

A rendezvény végén Bíró András, az Autonómia Alapítvány alapítója a közönség soraiból próbált vitát kezdeményezni – kevés sikerrel. Szerinte a romák helyzete akkor fog érdemben pozitívan változni, ha megteremtődik az önálló roma politikai képviselet.

A kerekasztal beszélgetés egyike volt a negyedszázados alapítvány programsorozatában szereplő rendezvényeknek, melyek egészen december 2-ig tartanak.

AA25
Az Autonómia Alapítvány csaknem egyidős a rendszerváltozással. Az első olyan független alapítványként jött létre, melynek missziója a roma integráció és a civil szervezetek támogatása. Az alapítvány elmúlt 25 évét szakmai programok segítségével mutatja be. A programok november 5. és december 2. között kerülnek megrendezésre budapesti helyszíneken. A programjaikra minden érdeklődőt várnak szeretettel. A programokról bővebben a szervezet honlapján és facebook oldalán.

Berki Brigitta

Comments are closed.

Videó